Ovärderlig dialog för att stoppa skitsnacket

Olle Ekman, 20, är en av de två första i Uppsala län som träffar 10–14-åringar för att skapa en ny manlighet och en jämställd värld efter att ha utbildats av Locker Room Talk.

Locker Room Talks utbildare Olle Ekman har samlat Tierp Hockey U12 i mitten av omklädningsrummet där han träffar laget i åtta veckor i sträck.

Locker Room Talks utbildare Olle Ekman har samlat Tierp Hockey U12 i mitten av omklädningsrummet där han träffar laget i åtta veckor i sträck.

Foto: Martin Nilsson

Undervisning och lärande2019-11-21 13:25

– Jag är inte här för att berätta vad de ska tycka eller känna. Jag är här för att de ska fundera och reflektera över sina attityder, säger Olle Ekman när tidningen träffar honom i Vegahallen där han just utbildat Tierp Hockeys U12-lag.

Den icke vinstdrivande organisationen Locker Room Talk grundades år 2016 (se faktaruta) med en idé som i praktiken kan tyckas enkel men som är svår att utföra på ett effektivt sätt: att sätta stopp för det vardagliga skitsnacket i omklädningsrummen genom att förändra bilden av manlighet.

Locker Room Talks utbildare åker till omklädningsrum för att skapa schysstare attityder bland unga idrottsmän. Med ambassadörer som fotbollsstjärnan Jimmy Durmaz och ishockeystjärnan Mikael Backlund har organisationen fått stort genomslag på kort tid.

– Det är mitt andra pass någonsin, jag har bara hållit på med det här i en månad, säger Olle Ekman som trots en uppenbar anspänning snabbt får undertecknad att förstå varför just han blivit rekryterad för att prata om värderingar och normer med barn och ungdomar.

Varför sökte du dig till Locker Room Talk?

– Jag brinner för såna här frågor, som till exempel jämställdhet och hur vi beter oss mot varandra. Sen har jag själv idrottat hela mitt liv och även hjälpt till med paraidrott i Sirius.

20-åringen avslutade nyligen sin egen fotbollskarriär med divison II-spel i Gusk för att tiden inte räcker till. Nu ska han ägna sig åt just sådana jobb han är på i kväll, parallellt med ett tränarjobb i Sirius akademi.

– Man behöver ha ett grundintresse för att jobba med såna här frågor, ett starkt engagemang. Jag har märkt vilken kraft det finns i idrotten, så att få jobba med värderingar och kamratskap och såna ämnen killarna kan ta med sig genom hela livet är viktigt för mig.

Så varför skulle Olle och Locker Room Talk lyckas bättre med att lära ut det som i årtionden funnits i alla föreningars klassiska ”värdegrunds-arbete”? Den stora skillnaden stavas nog dialog: det handlar inte om föreläsningar, utan om att få igång ett snack med spelarna. En annan viktig skillnad är mängd och kontinuitet: Konceptet innebär att en och samma utbildare träffar samma lag åtta veckor i rad. Ett tillfälle i veckan á 30 minuter.

– Vi har valt att ingå samarbete med Locker Room Talk för att metoden verkligen startar en förändring. Vi vet att små saker kan göra stor skillnad och det här med snacket stannar ju inte i omklädningsrummet. Men synen och förväntningarna på hur killar ska vara och vad vi ska göra startar där. Det följer med ut i livet och skapar skeva värderingar, säger Joel Grauman, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Uppsala.

I samarbetet han nämner ingår Länsförsäkringar, Upplands Idrottsförbund och Ifu Arena. De förstnämnda ställer krav på att föreningar som vill bli sponsrade ska tacka ja till att pojklagen genomgår utbildningen för att "stoppa skitsnacket".

– Hittills har jag inte stött på någon förening som är negativt inställd till detta, säger Grauman som har förhoppningar om ett mångårigt samarbete mellan de fyra aktörerna. 

– Gusk kör parallellt med Tierp Hockey nu under hösten och under nästa år ska åtta nya lag göra samma sak. Vi hoppas kunna nå ut till alla pojklag mellan 10-14 år i Uppsala län.

I morgon publiceras del 2 – då tar vi med er läsare in i omklädningsrummet.

Shanga Aziz och Rogerio Silva startade Locker Room Talk som ett gymnasieprojekt.
Shanga Aziz och Rogerio Silva startade Locker Room Talk som ett gymnasieprojekt.
Vad är Locker Room Talk?

2016, när Shanga Aziz och Rogerio Silva gick på gymnasiet, utseddes deras Ung Företagsamhet-initiativ Locker Room Talk till näst bästa UF-företag i Europa.

På ett halvår träffade duon ungdomar mellan 10-14 år i hundratals olika idrottslag för att prata om jämställdhet och schyssta attityder.

Pojklag träffar Locker Room Talk vid åtta utbildningstillfällen. Den ideella organisationen består i dag av drygt 30 personer, varav 20 utbildare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!