Han utstrålar ett lugn, ESK-coachen Johan Jonsson, med sex dagar till nedsläpp för årets säsong. Trots att flera namnkunniga spelare lämnat och en drös med spelare som dras med sjukdomar inför premiären.

– Det finns ingen anledning att stå här och hetsa upp sig. Det ska bara bli kul att börja spela om poäng och tävla på allvar, säger han i samband med hockeyettan östras upptakt i Farsta under måndagen.

Hans ESK genrepar på tisdagen hemma mot seriekollegan Väsby, och visst känner tränare Jonsson att pulsen stiger lite inför söndagens seriepremiär mot Tyresö/Hanviken.

– Det ska bli kul att det drar igång, vi ser verkligen fram emot söndagens match. Vi har hållit på en hel sommar och en försäsong, så det ska bara bli kul nu. Mot Väsby vill jag se att vi fortsätter ta steg i processen som vi arbetar med, säger han.

Det är första gången som Johan Jonsson står som huvudansvarig själv i båset. Han fick ta över laget efter Robert Kimby i allettan under förra säsongen. Nu är det han och assisterande tränaren Tobias Holm som ska leda truppen.

Förra säsongen lyckades ESK ta sig till allettan för första gången på flera säsonger. Där vill klubben vara igen. Den här gången med kanske en jämnare och mer entusiastisk enhet istället för vissa erfarna nyckelspelare som går i bräschen.

– Vi siktar på allettan igen. Som så många andra lag. Vi vill bygga de vägarna igen. Vi har tappat en del erfarenhet i truppen, men samtidigt är vi jättenöjda med killarna som vi har fått in. Det är killar som fått en bra skola i juniorleden och men som vill tävla och är seriösa och vill något med sin ishockey, säger Johan Jonsson.

Vad vill du att ni blir bättre på den här säsongen?

– Vi kommer att spela ett likvärdigt system som förra året. Men vi har tryckt främst mycket på försvarsspelet. Där var vi väldigt strikta förra året, och det har vi lagt fokus på även i år, säger Johan Jonsson.

Han avslöjar också att det kanske dyker upp ett eller annat nyförvärv framöver.

– Det har vi sagt tidigare att vi söker en back och en forward. Vi har sju backar och det vore optimalt med åtta. Men vi känner ingen panik just nu. Men hittar vi rätt så slår vi till, säger han.

Hockeyettan förrestan. Det nya namnet på ligan är ATG Hockeyettan då klubbarnas organisation skrivit ett treårigt samarbetsavtal med speljätten.