1) Svenska VM-festen

Ingen lokal spelare deltog visserligen på själva spelplanen. Med vi fick uppleva det största idrottspartyt på 24 år även lokalt. Det finns helt enkelt inget svenskar sluter upp så totalt kring som VM-framgångar i fotboll. Det visade sig återigen på alla möjliga och omöjliga sätt. Och att laget dessutom visat att försvar är bästa anfall får naturligtvis listans defensivälskande skribent att njuta lite extra. Både spelare och fans har helt enkelt överpresterat under ett par veckor. Tack till alla.

2) Jonathan Berggren, Skellefteå, Ishockey

Artikelbild

| Det har varit fotbollsfest när ESK vunnit och vunnit i vår.

Vilken säsong han haft. Den förre ESK-spelaren Jonathan Berggren har elitseriedebuterat, tagit VM-medalj och nu är han draftad av det klassiska NHL-laget Detroit Red Wings. Som nummer 33 totalt vilket är ESK-rekord då Niclas Hävelid gick som nummer 83. Men inte EP-rekord, det har Bålstas Marcus Nilson som nummer 20 (1996). Än är det inte dags att dra på sig den klassiska röda tröjan. Men Jonathan är ytterligare ett stort steg mot drömmen. Det är otroligt häftigt.

3) ESK, herrar, fotboll

Förlorade visserligen epilogen mot Heby men totalt sett har laget gjort en kanonvår. Stabilt spel och bred trupp med möjligheter till förändringar av matcher har varit den stora nyckeln till framgångarna. Imponerande.

4) Enköpings BSK, damer

Artikelbild

| Jonathan Berggren har tagit det första spadtaget mot att gräva guld i USA.

12 matcher, 12 segrar. Enköpings softboll damer har visat klass under våren. Det kommer bli tuffare under hösten när konkurrenterna förstärker men laget har skapat sig en rejäl grund och ett starkt självförtroende att stå på inför slutspelet. Dags för det efterlängtade SM-guldet?

5) Joel Rajalakso, Carlstad, fotboll

Artikelbild

| Jonatan Åhlin kommer inte spela mer den här säsongen och är en av alla skador som drabbat de lokala topplagen.

Det har varit en rätt tung säsong för Joel Rajalakso personligen. Han inledde säsongen skadad och när anfallskonkurrenterna överpresterade och sköt Carlstad till serieledning division 1 har det inneburit snålt med speltid för den förre ESK-anfallaren. Men det har blivit en del inhopp på slutet och då har han tagit chansen. Tre mål de senaste två matcherna ger inte bara gott för självförtroendet. Det gör även att det är kvitterat i skytteligan mellan honom och storebror Sebastian i Syrianska. Nog så viktigt.

Inte ens nära

Skadorna

Skador står just nu mellan ESK och division 2. Jonathan Åhlins knä är den senaste och med Hugo Rödlunds flytt till Västerås SK måste spelare som Mohammed Ibrahim och Bruno Dal Monte finnas på planen i höst (och Jonathan Böckert förstås). Hög kvalité på träningar och bred trupp har varit ESK:s vapen under våren. Det måste det vara i höst också om det ska sluta väl. För Håbo gäller samma sak. Danilo Al Saed måste finnas på planen för att Håbo ska kunna avancera. Svårare är det inte.