Sundberg: "Tänkte bara: Va?!"

Olle Sundberg stod för en av karriärens kanske största prestationer under helgen när han körde in som trea i juniorklassen och tolva totalt på Gotland Grand National.

Olle Sundberg fixade en tredjeplats i juniorklassen på klassiska Gotgland Grand National.

Olle Sundberg fixade en tredjeplats i juniorklassen på klassiska Gotgland Grand National.

Foto: Thomas Lindblon/Arkiv

Enduro2019-10-30 14:02

Siktet hade varit på att köra Lag-VM under Six Days med Team Östra. Någon uttagning blev det dock inte för en av Göta MS stora genombrottsåkare den här säsongen. Istället blev han reserv på hemmaplan och siktet fick läggas om, mot just den klassiska tävlingen Gotland Grand National.

– Det blev lite snabbt påkommet, ungefär en månad innan. Alla färjor var ju uppbokade då redan, så jag fick åka med ett gäng från Uppsala ner, berättar Sundberg.

Den något snabba uppladdningen tycktes dock inte spela föraren från Fjärdhundra någon roll. I en av endurovärldens mest klassiska tävlingar körde han in som trea i juniorklassen och kom tolva totalt. Före stora namn som Karlskogas Joakim Ljunggren.

– Det gick ju över förväntan, det måste jag säga. Målet var att fixa en plats bland topp fem i juniorklassen, för man vet ju att det är tuff konkurrens.

Hur bra det faktiskt hade gått hade Sundberg själv ingen aning om under loppets gång. Väl i mål var det hans bror som kom med nyheten.

– Startade i andra startled och kände att jag fick en bra start. Sen rullade det liksom bara på, även om jag fick byta glasögon ungefär fem gånger under loppet. Men det var det enda strulet som var. När jag kom i mål berättade brorsan att jag var trea i klassen och tolva totalt och jag tänkte bara "Va?!".

Förutsättningarna var som brukligt under GGN: leriga. Men Sundberg trivdes.

– Jäkligt lerigt var det ju. Det hade regnat under natten och morgonen, men trots det tycker jag banorna var ganska fina. Tuffa, men fina.

Olle Sundberg har fått sitt stora genombrott inom sporten i år. Inför året valde han att göra en satsning på enduron efter att tidigare haft mest fokus på motocross.

– Hade kanske inte förväntat mig det här. Samtidigt vet jag ju att jag kan få till det och köra bra, säger han.

Säsongen är ännu inte slut. Den 30 november är det dags för det mest klassiska av alla klassiska endurolopp: Novemberkåsan.

– Det har känt förvånansvärt bra dagarna efter GGN, så redan i måndags körde jag första passet med siktet på Kåsan. Formen känns bra och jag har kommit igång bra under hösten.

Hur ser målsättningen ut?

– Att komma i mål. En kåsa är ju en kåsa, men i Eskilstuna kommer det att vara tufft och riktigt utslagsgivande, ungefär som när den gick i Enköping för ett par år sedan. Så jag ska försöka ta mig runt och skulle det bli ett bra resultat får det räknas som ett plus i kanten.

Leran gjorde sig minst sagt påmind under Gotland Grand National.
Leran gjorde sig minst sagt påmind under Gotland Grand National.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om