Alex Norén vann en tävling på Europatouren 2017 och upprepade bedriften i fjol.

Men i år har 37-åringen fått finna sig i att vara betydligt längre ner i resultatlistorna, och har som sina bästa placeringar en delad 17:e-, och två delade 18:e-platser.

Överlag är jag inte alls nöjd, säger han inför British Open som inleds på torsdag. Nu på slutet har det varit lite stabilare men jag har inte fått till något bra slutresultat. Det är lite segt, så klart.

Andraslagen är problemet

Anledningen till det resultatmässiga tappet?

Tekniska saker, säger Norén.

Först efter ett eget långt resonerande kommer han fram till att problemet sitter i svingen.

Jag har inte träffat lika många greener, inte kommit lika nära. Från tee tror jag inte att det har varit så stor skillnad utan det är just andraslagen in mot greenerna som har ställt till det. Då blir det mycket svårare. Träffar du 14 greener i stället för elva eller tolv, då är det mycket lättare att skjuta bra rundor, säger han.

För Norén – som är en nötare och tänkare av rang – har året därmed mest handlat om att få ordning på tekniken. Men när han inte har lyckats hitta rätt har det påverkat resultaten och i sin tur även självförtroendet.

Har du två halvdana rundor i ryggen och kommer till en tredje, då försöker du lite för mycket. Jag skulle säga att jag vill för mycket, jag försöker för mycket, jag vill få till en bra tävling... Då blir det lite för viktigt och man sätter för stor press på sig själv.
Självförtroende hänger på det här, men jag tror inte att det är lika farligt att tappa om man vet vad det är, om man har varit i den här situationen förut. Det är inte så att jag får värsta ångesten för att jag inte vet vad det är. Nu känns det lättare att ta tag i grejer, jobba på och göra det jag måste göra.
Samtidigt har jag spelat golf som proffs ganska länge nu, tolv år kanske, och jag vet att man alltid har de här långvariga svackorna. Ofta är det kanske inte så dåligt som man tror, utan man är bara väldigt kritisk.

"Bättre snart"

TT: Vad måste du göra för att få ordning på svingen?

Det är bara att förändra det här, långsiktigt tänka att det blir bättre snart. Det är ändå bra att jag vet vad jag ska göra, säger han.

Inför British Open på Royal Portrush har Alex Norén valt att ha en lite lugnare uppladdning än annars. Med två veckors träning på Kronholmens bana i Västergarn och sedan ytterligare en slapp vecka i huset på Gotland känner han sig redo för uppgiften som väntar på Nordirland.

De majors som jag har spelat här (British Open) är de som jag har haft bäst placering på. Resultatmässigt har de passat mig bättre än de andra, så jag hoppas kunna få till en bra tävling, säger han.

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet om Alex Noréns resultatrad. Rätt är att svensken vann en tävling på Europatouren 2017 och en 2018.