I uthusen till den gamla prästgården i Vela, som ligger sydväst om Enköping driver Margareta Backström-Öberg sedan några år sin rörelse. Många kläder från den första omgången av SVT-serien ”Vår tid är nu”, kommer från Lata pigan.

– Kläder från 40-talet är ju ganska svåra att få tag på, säger Margareta Backström-Öberg.

Just den här dagen har rekvisitörer till nya filmen om Jönssonligan ringt och vill komma och titta på ett finskt tyg som ska finnas med på ett hörn i produktionen.

Artikelbild

| Hos Lata pigan finns massor av kläder och möbler från olika tidsepoker och stilar.

I år har lokalerna fått sig ett rejält lyft. Med hjälp av dekoratören Carin Gustavsson Wirén har det sorterats och ordnats, och på bottenvåningen har ny färg och tapeter i gammaldags stil givit butiken en helt ny framtoning.

– Vi har tittat lite på färger som finns i prästgården, säger Margareta Backström-Öberg som har en av landets största samlingar av retrotextilier i ett av uthusen.

Men på gården finns också keramik, kläder från olika epoker, möbler, lampor och andra prylar som kan förgylla ett hem. De senaste åren har intresset för retro och hållbarhet bara ökat och Lata pigan har besökare från hela landet.

– Just nu är gamla blomkrukor väldigt efterfrågade. Men sånt där vet man aldrig i förväg hur det ska bli, och det kan svänga väldigt fort, säger Margareta och visar en randig kruka i rosa och vitt från Upsala-Ekeby.