– Standardsvaret som har hållit i alla år är att tänka på handhygienen, säger Johan Hedlund, smittskyddsskjuksköterska på Region Uppsala.

Under hösten är det mycket virus i luften. När man hostar eller nyser så kommer små droppar av viruset ut och landar på olika platser.

– Tar vi platsen där dropparna landat och sedan kliar oss i ögat eller petar mellan tänderna, då är det lätt att få i sig viruset.

Handhygien är A och O enligt Johan Hedlund och tvål och vatten är alltid grunden. Det är främst efter toalettbesök samt innan eller efter man har lagat mat och ätit som det är viktigt att tvätta händerna. Handsprit är ett komplement som man kan använda.

– Att gå och sprita händerna så ofta som var och varannan minut är inte så lämpligt, men handsprit är utmärkt och man använder det främst inom vården. Handsprit tar död på det mesta förutom viruset som orsakar vinterkräksjuka som är väldigt motståndskraftigt mot sprit.

Kroppens immunförsvar påverkas mycket av hur man mår i allmänhet. Om man exempelvis sover dåligt är kroppen mer mottaglig för sjukdomar. Därför är det viktigt att tänka på sömnen.

Hur är det med huskurer som att äta vitlök eller ingefära, hjälper det?

– Ja, äter man tillräckligt mycket vitlök håller sig nog folk borta. Skämt åsido så finns det inga bra bevis att huskurerna fungerar. Hjälper det för dig som person så har det väl en positiv inverkan men bara rent psykologiskt, säger Johan Hedlund.

Enligt honom finns det egentligen bara ett råd till de som redan är smittade.

– Är man sjuk ska man stanna hemma. Om man verkligen måste gå ut så var noggrann med hostetiketten och nys inte rakt över ett buffébord på restaurangen.