Unga företagare visar upp goda idéer

Deras mellanmålskassar är klimatsmarta och smarta på alla möjliga andra sätt. På torsdagen visar de unga företagarna upp sig.

Pontus Lindström, Liam Authén, Hannah Ljungberg och Nima Khaki driver ett klimatsmart UF-företag.

Pontus Lindström, Liam Authén, Hannah Ljungberg och Nima Khaki driver ett klimatsmart UF-företag.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-11-27 19:00

Det är nämligen dags igen för julmarknad och mässa i Sparbanken i Enköpings samlingssal under bankens öppna hus. Årskurs två på handels- och administrationsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ordnar mässan där UF-företag visar upp sig.

Ett av de två UF-företagen i den arrangerande årskursen är Klimatsmart UF. Deras idé och produkter känns rätt i tiden, ur flera aspekter.

De gör mellanmålskassar som är klimatsmarta, veganska, ekologiska, glutenfria och laktosfria.

Tidningen träffar Klimatsmarts Hannah Ljungberg (marknadföringsansvarig), Nima Khaki (kundansvarig), Pontus Lindström (personalansvarig) och Liam Authén (vd) inför torsdagens mässa.

Även Frida Strömberg (inköpsansvarig) och Helen Näsmark (ekonomiansvarig) ingår i Klimatsmart. 

Produkterna i mellanmålskassarna tillverkar UF-företagarna själva. Till sin hjälp har de rådgivaren Helena Lindström med Helenas Foodtruck, som upplåter sin foodtruck till UF-företagarnas tillagning.

– Det är enklast att vi gör det själva för att vi ska kunna hålla koll på ingredienserna, säger Liam Authén.

– Men vi gör det på ett proffsigt sätt, tillägger Nima Khaki.

Gänget bakom Klimatsmart har fått blodad tand av att driva UF-företag och tycker att de har lärt sig mycket under resans gång.

– Min dröm är att starta eget företag, säger Hannah Ljungberg.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att starta företag, säger Liam Authén.

– Vi har lärt oss mycket om hur det är att driva företag och vi har haft med vår rådgivare Helena Lindström, säger Nima Khaki.

– Vi har haft motgångar, men med ett bra team går allt, säger Pontus Lindström.

Från början tänkte UF-företagarna sälja silikonlock som ett alternativ till plast- eller aluminiumfolie på mat, men idén föll på att det skulle bli en för dyr produkt att sälja.

Sedan har de haft andra idéer, som inte visade sig hålla måttet. Ett tag var de till exempel inne på städkassar med miljövänliga produkter. Det har med andra ord varit en omfattande process att komma fram till slutmålet mellanmålskassarna.

De fyra produkterna i mellanmålskassarna är två olika bars, fröknäckebröd och torkad frukt.

– Första idén var att bara ha bars i kassarna, men sen tänkte vi att det var lite tråkigt, berättar Pontus Lindström.

Det andra UF-företaget i handels- och administrationsklassen som ordnar mässan/julmarknaden är Träningskort UF, som säljer ett kort för träning på fem olika gym.

En av produkterna i mellanmålskassarna är fröknäcke som de unga entreprenörerna gör själva, dock inte brödet på den här bilden.
En av produkterna i mellanmålskassarna är fröknäcke som de unga entreprenörerna gör själva, dock inte brödet på den här bilden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!