Enligt de första officiella beräkningarna får Renzi cirka 75 procent när dryg tio procent av rösterna har räknats. Hans motkandidater har erkänt sig besegrade.

"Det här är ett stort ansvar. Jag tackar de män och kvinnor som tror på Italien från hela mitt hjärta", Twittrar Renzi efter beskedet.

I december avgick 42-årige Renzi som premiärminister sedan majoriteten av väljarna ratade en folkomröstning vars syfte var att strama upp Italiens parlamentariska system. I kölvattnet av valförlusten och efter ett uppror från partiets vänsterflygel avgick han som partiledare i februari, med siktet inställt på att återfå legitimitet i söndagens omröstning.

Det är en demokratifestival, sade Renzi till reportrar när han lade sin röst.

I partiledarvalet hade han två motkandidater som bägge anses stå till vänster om honom. Det är justitieminister Andrea Orlando och Michele Emiliano, som styr den sydliga regionen Puglia.

De kniper 20 respektive sex procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna.

Omkring två miljoner personer röstade i primärvalet, enligt tidningen La Repubblica. Det är fler än många analytiker hade väntat sig, även om det föregående valet 2013 fick 2,8 miljoner att gå till urnorna.

Eftersom Renzi ser ut att få över 50 procent av rösterna blir det troligen inte någon andra valomgång.

Det definitiva resultatet väntas komma senare under kvällen eller i natt.