"Panelen har identifierat robotrester, tillhörande militärutrustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducerades i Jemen efter att vapenembargot infördes 2015", står det i rapporten till FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyråer som fått se delar av den 79-sidiga kartläggningen.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot. Rapporten stärker alltså USA:s och Saudiarabiens linje om Irans militära inblandning i Jemens grymma krig.

Började bomba 2015

Artikelbild

| Nikki Haley förklarar att de raketdelar som samlats in i Saudiarabien härstammar från Iran. Presentationen hölls i Washington den 14 december.

Iran har nekat till att ha försett Huthirebeller med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram "påhittade" bevis för att en robot som avfyrades mot Riyads flygplats den 4 november var tillverkad i Iran.

FN utreder även om Iran skickat "rådgivare" för att hjälpa Huthirebellerna i kriget mot den saudiskledda koalitionen.

Experterna verkar inte ha varit i själva Jemen, men reste till Saudiarabien i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebellerna in i grannlandet under förra året.

Saudiarabien har en tydlig roll i kriget sedan mars 2015, då en saudiskledd militärallians började flygbomba rebellmål.

Artikelbild

| Närbild på raketdelar som USA uppger härstammar från Iran. Bilden är från Nikki Haleys presentation i Washington den 14 december.

Ingen kan segra

Både den saudiskledda koalitionen och Huthirebellerna har kritiserats för att många civila drabbas i kriget. Minst uppemot 9 000 människor har dödats och landet genomlider vad FN kallar världens värsta humanitära kris.

Som rapporten beskriver det har landet kollapsat, och konflikten är – åtminstone på kort sikt – olöslig. "I stället för en enhetlig stat finns det krigförande ministater, och ingen enskild part har politiskt stöd eller militär styrka att återförena landet eller uppnå seger på slagfältet", heter det.