Nu har Enköping över 45 000 invånare

Enköpings kommun har passerat 45 000-invånarstrecket. Men i takt med växandet kommer flera utmaningar.

Så många det börjar bli. Nu har Enköpings kommun över 45000 invånare.

Så många det börjar bli. Nu har Enköpings kommun över 45000 invånare.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-11-21 17:00

Nya siffror från Skatteverket visar att Enköping nu har fler än 45 000 invånare. Det är en fortsättning på en stadigt uppåtpekande tillväxtkurva. Förra året växte kommunen med 632 invånare.

Ulrika Ornbrant (C) är ordförande för kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott, som hanterar plan- och byggfrågor.

Växer Enköping lagom snabbt eller går det för fort? När man växer behövs investeringar i skolor, förskolor och äldreboenden.

– Egentligen är det inte en relevant fråga för mig. Vi växer i den takt vi växer och det är något som vi får förhålla oss till. Ju snabbare vi växer desto större är utmaningarna för oss i att förse alla med den service som behövs i förskolan, skolan, och så vidare, säger Ulrika Ornbrant.

– Alternativet, att vi skulle krympa, vore faktiskt mycket värre, säger hon.

Under 2018 byggdes 671 nya bostäder i Enköpings kommun. Bland kransorterna är det framförallt i Grillby, Örsundsbro och Skolsta som Ulrika Ornbrant upplever att det finns ett starkt tryck att bosätta sig.

– När vi växer är det jätteviktigt att vi känner att det är vi som håller i taktpinnen, att vi styr hur vi vill att kommunen ska utvecklas.

När Ulrika Ornbrant får frågan om något framtida bygge som hon känner kan symbolisera det växande Enköping nämner hon nya Enöglaskolan, bygget av en ny grundskola i området kring Västerleden.

– Förhoppningsvis blir det en skola som inte bara blir en ny skola, utan också en samlingsplats för ett helt område, säger hon.

Ulrika Ornbrant ser ansvaret som kommer med att växa befolkningsmässigt som ett angenämt problem.
Ulrika Ornbrant ser ansvaret som kommer med att växa befolkningsmässigt som ett angenämt problem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!