– Jag har ett fantastiskt år på konstlinjen på Wiks Folkhögskola bakom mig, annars är det min mor, Margareta Palm, som lärt mig tekniken med akvarell. Några kurser i experimentell akvarell hos Jonas Pettersson i Hassela har också varit utvecklande för mig och mitt uttryck. Tecknandet har alltid funnits med och kommer alltid att göra, det fungerar mycket som meditation, säger Tuva Andersen, bosatt några mil norr om Uppsala, som tillsammans med sin mor Margareta Palm ställer ut på Broby gårds galleri.

Tuva har tidigare ställt ut bland annat vid Väsby konsthalls jurybedömda akvarellsalonger 2016-18.

– Min dotter Tuva och jag delar emellanåt ateljé. Vi inspirerar varandra både medvetet och omedvetet och presenterar nya färger och ny teknik för varandra. Jag rådfrågar gärna min dotter även om vi ofta tycker olika. Det känns viktigt att hitta en dialog under arbetets gång, där vi delger varandra vår upplevelse av en målning, berättar Margareta Palm, som 1989 lämnade Uppsala för att bosätta sig på landet utanför Alunda på platsen som blev starten för hennes skapande i akvarell. Men den konstnärliga banan hade inletts betydligt tidigare.

Artikelbild

| Tuva Andersen har gått på konstskola på Wiik och gillar att måla i akvarell.

– Jag inledde jag min konstnärliga utbildning 1966 på Gerlesborgsskolan i Stockholm och i Bohuslän med bland andra lärarna Arne Isacsson, Georg Suttner och Peter Dahl.

Utbildningen bestod av oljemålning, akvarell, modellstudier, grafik och andra tekniker.

Hon valde dock lärarhögskolan och har tjänstgjort som lågstadielärare i drygt 40 år, även om skapandet funnits med hela tiden.

– Jag har tecknat med blyerts och tusch och ställt ut mina verk på Uppsala Konstmuseum och olika gallerier, säger Margareta som alltmer fascinerats av akvarellen.

Artikelbild

| Margareta Palm gillar att experimentera med färg I(bilden beskuren).

– Ibland låter jag vattnet flöda. Andra gånger är minsta detalj av stor betydelse.

Naturen och gamla övergivna gårdar inspirerar henne. Tidigare lade hon ned mer tid på att finna rätt motiv, men i dag använder hon tiden till att hitta nya möten mellan olika färgpigment.

Artikelbild

| Tuva Andersens dekorativa konst.

– Jag driver vatten och färgpigment över akvarellpappret med hjälp av en palettkniv och resultatet av detta styr det fortsatta arbetet abstrakt eller figurativt.

Margaretas och Tuvas utställning på Broby gårds galleri, Nykvarn Tillinge, öppnar den 22 september och pågår till den 7 oktober.