En bäver fällde träd över vägen

Bävern gnagde på trädet som fälldes över livligt trafikerade länsväg 545. Svante Pettersson varnade om saken för döva öron.

Sven Bergman från Transtema besiktar bäverns verk tillsammans med Svante Pettersson.

Sven Bergman från Transtema besiktar bäverns verk tillsammans med Svante Pettersson.

Foto: Anders Jagemo

Vägnät2019-09-13 18:00

I söndags när Svante Pettersson var ute och gick med hunden upptäckte han att en bäver hade gnagt på en asp som står mellan hans tomt och gamla E18, länsväg 545, vid Ekilla utanför Bålsta.

Bävern återvände till trädet om nätterna och fortsatte med sitt gnagande. Trädet lutade alltmer efter varje natt.

Djuret har tagit sig upp till trädet från bäcken, som är i förbindelse med Mälaren (Ullfjärden), och som rinner intill platsen.

Svante Pettersson såg en fara i att trädet skulle kunna falla över den livligt trafikerade länsvägen. Han försökte slå larm hos flera myndigheter.

I måndags tog han första kontakten, med polisen. Men det var inte deras bord.

Sedan kontaktade han Trafikverket, där han talade om att det skulle krävas en lastbil med sågklinga och en TMA-bil för att ta hand om trädet. Det hände inget.

Svante Pettersson fortsatte sina försök att slå larm. Han ringde därför 112 flera gånger, vid ett tillfälle blev han kopplad till räddningstjänsten som förklarade att trädet inte var deras bord förrän det har fallit över vägen.

Vid ett av samtalen till 112 berättade operatören för honom att man skulle kontakta Skanova (som ansvarar för teleledningen).

Svante Petterssons telefonsamtal till myndigheterna tycktes inte leda någon vart.

 – Det har varit ett totalt ointresse från myndigheternas håll, säger han.

–  Hela torsdagen gick och det hände ingenting alls. Jag resignerade när jag upplevde att inga ens ville åka ut och titta, berättar Svante Pettersson.

Till slut var aspen ofrånkomligen fälld, men som tur var hindrade telefonledningen den från att falla ner på körbanan. Trädet med grenar stack ut en bit upp i luften över körbanan.

När tidningen på fredagsförmiddagen kommer ut till Svante Pettersson vid Ekilla är en bil på plats på vägen vid det fallna trädet. Det är Sven Bergman från Transtema, som har skickats ut på Skanovas uppdrag.

– Det var ingen rolig historia det här. Jag skulle behöva en TMA-bil hit, konstaterar Sven Bergman.

Han har varit ute på uppdrag efter att bävrar fällt träd över teleledningar förut.

– Men det här är första gången som det har varit så här nära vägen, berättar Sven Bergman.

Efter att ha fått ut en TMA-bil till platsen kunde Sven Bergman kapa gren för gren på trädet och till slut få bort stammen från ledningen. Det var klart vid tolvtiden på fredagen.

– Nu är det fritt fram igen, berättar Svante Pettersson.

Svante Pettersson visar Sven Bergman från Transtema hur bävern har fällt trädet så att det vilar mot teleledningen över vägen.
Svante Pettersson visar Sven Bergman från Transtema hur bävern har fällt trädet så att det vilar mot teleledningen över vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!