Frisör är branschen för det lilla extra

I Enköpings centrum finns det gott om mäklare, optiker och caféer. För att inte tala om hårsalonger. Störst av dem är Tottes.

I fikarummet fixar Therese Bäck frisyren på kompanjonen Linda Valsten.

I fikarummet fixar Therese Bäck frisyren på kompanjonen Linda Valsten.

Foto: Sven-Åke Haglund

Enköpings kommun2019-11-13 20:05

- När det tar emot unnar vi oss alla litet extra och sätter gärna guldkant på tillvaron. En frisörsalong står därmed ganska så stadigt oavsett hur det blåser i ekonomin. 

Den som berättar är Therese Bäck, en av två innehavare till Tottes Hår. Kompanjonen heter Linda Vahlsten.

Ingen av oss har jobbat någon annanstans, berättar Linda. Vi började båda för drygt tjugo år sedan och det var strax innan Totte himself, Torsten Westberg, gick i pension.

Efter att ha hyrt sin egen stol, sedan varit delägare via Lilla Tottes och Tottes Urban, även kallad klippstugan eller Barbershop, var det så dags för fyra år sedan att ta över hela företaget: Tre salonger och en butik – allt under namnet Tottes.

- Det har aldrig varit aktuellt att byta namn. Det är inarbetat sedan så många år. Finns fortfarande Enköpingsbor som kallar sista delen av Kungsgatan ner mot torget för Tottebacken, säger Therese Bäck..

Hittills under åren har ”Tottekoncernen” växt via huvudsalongen i Paus-huset med tillhörande butik till Tottes Urban, alltså barbershopen, och därefter Lilla Tottes. Allt inom 200 meter. Personalstyrkan har växt stadigt. Idag 20 frisörer, med en rätt sned könsfördelningen:

Jo, vi har ju Anders Jonsson i barbershopen. Annars är det bara tjejer.

Varför?

- Det är inte så att vi undviker att anställa män, säger Linda Vahlsten. Men återväxten är dålig på den kanten. Alltför få smågrabbar lägger håret på sina dockor...

Kan vara hur det vill med den saken. Faktum är ändå att Tottes mitt i stenhård konkurrens står inför ännu en förändring. Huvudsalongen med elva stolar flyttar snett över torget i Enköping till den lokal där Johanssons Presentaffär nu ligger. Inflyttning sker efter nästa sommar.

Alla våra frisörer är anställda. Ingen hyr en stol och jobbar som sin egen, vilket är vanligt i branschen. Här drar alla åt samma håll och vi får en mer harmonisk miljö. I alla fall vill jag tro det, säger Therese Bäck.

Att konkurrensen mellan hårsalongerna är hårdare i Enköping än i andra städer håller varken Therese eller Linda med om. Linda:

- Tätt mellan salongerna är det överallt. Inte värre i Enköping än i andra städer.

Konkurrensen från försäljning via nätet av produkter för hårvård går däremot inte obemärkt förbi. Therese:

- Mest för våra frisörer som har provision på det som säljs. Inte heller vi som företag är oberört men än har ingen lyckats googla fram sin egen klippning. Så på det området känns vi oss rätt så trygga!

Therese Bäck räds varken tuffare tider eller alltfler konkurrenter.
Therese Bäck räds varken tuffare tider eller alltfler konkurrenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!