Det sägs att alla människor har något gott i sig. Det samma gäller motsatsen. Tilda Burebrink vet att alla har något ont i sig, något som författaren tar fasta på i sitt skrivande. Skräckgenren är det som gäller för närvarande.

Tilda Burebrink är 13 år och går i sexan på Västerängsskolan i Bålsta.

– Jag har gillat att skriva i hela mitt liv, berättar hon.

Artikelbild

| Diplomet kanske kan få en hedersplats i Tilda Burebrinks rum i Bålsta?

När den fortfarande unga skribenten gick i förskoleklass och i ettan skrev hon och ritade en serie om en huvudperson som heter Cissi. Det blev ett 20-tal små seriehäften.

– Jag älskar att skriva. Det är ett sätt att uttrycka hur verkligheten är och hur livet är i djupare bokstäver, säger hon.

Kroczodan var inget hastverk som Tilda Burebrink bara satte sig och skrev från första till sista raden. Hon skissade först upp ett utkast över handlingen i sin lilla anteckningsbok.

– Hon satt och planerade berättelsen i två veckor, berättar Cecilia Burebrink som är mamma till förstapristagaren.

Naturligtvis har Tilda Burebrink inte bara skrivit, utan också läst ett och annat. Självbiografier och monsterböcker hör till favoriterna. När hon var yngre slukade hon alla böckerna i serien om Lasse-Majas detektivbyrå.

I skolan är bild favoritämnet eftersom det ger henne utlopp för sin fantasi. Matte och NO är andra favoriter.

Precis som många andra duktiga skribenter har Tilda Burebrink en förmåga att sätta sig in i hur andra känner och tänker. Utan att avslöja för mycket spelar diabetes en viss roll i vinnarnovellen, utan att hon för den sakens skull har sjukdomen för egen del.

– Jag kan föreställa mig hur det är att ha diabetes, förklarar Tilda Burebrink.

Prispengarna, 1 500 kronor, kommer väl till pass på en framtida resa (ett annat av vinnarens stora intressen).

– 2020 ska vi åka till Japan. Jag gillar anime och manga. Jag ska nog köpa souvenirer i Japan.

Rugby och tvärflöjt är andra sysselsättningar som 2018 års novelltävlingsvinnare brukar ägna sig åt när hon inte skriver.

Enköpings-Postens novelltävling har blivit en mångårig tradition. 2003 hölls den första. Då vann Elin Andersson med novellen Den perfekta familjen.

Årets jury, barnboksbibliotekarien Åsa Thollander och bibliotekarie Mattias Käck, har läst igenom 175 tävlingsbidrag.

Under de 15 år som har gått sedan starten har flickorna dominerat över pojkarna. Flickor har kammat hem förstapriset 13 gånger.

Förra året vann Josephine Dinehag med När jag ser dig tänker jag på djävulen.