Vid Bishop Hillsällskapets årsmöte presenterade 2018 års pristagare av det kulturhistoriska Olov Isakssonpriset. I år går det till textilkonstnären Åsa Bengtsson.

Motiveringen lyder:

Bishop Hill Sällskapets Olov Isaksson Pris 2018 tilldelas textilkonstnären som med sin imponerande konst och vandringsutställning ”Längtan till Amerika” färgrikt och mångsidigt belyst berättelsen om den svenska utvandringen och de historiska banden mellan Sverige och Amerika.

De nio storstilade verken i Längtan till Amerika - Nya Sverige, Bishop Hill, Chicago, Minnesota, Going West, Artisterna, Uppfinnarna/Uppfinningar/ Entreprenörer, Drömmen om America och Att realisera en dröm, har sedan 2002 visats på många välrenommerade museer och institutioner i såväl USA som i Sverige. Berättelsen och bildvävnaderna har på ett lysande sätt sammanfattats i hennes bok They Yearned For America.

Bishop Hill Sällskapet har särskilt följt den fina Bishop Hill-vävnaden på dess resa till Amerika, där den slutligen hittat ”hem” i Steeple Building i Bishop Hill.

Olov Isakssonpriset delas ut årligen till en enskild person eller organisation/förening som har uträttat något i sällskapets andra för att stärka kontakterna med Bishop Hill i USA och hålla historien levande.

Bishop Hill sällskapet arbetar för att sprida intresse för Bishop Hill – den unika svenska kolonin på prärien i Illinois. Sällskapet har en vänort i Bishop Hill i Illinois och driver även ett museum i Biskopskulla.