Teatersatsningar Grannstäderna har redan sparkat igång teaterhösten. Bergman hyllas stort i Uppsala och i Västerås uppmärksammas Den stora branden.

Bergmanåret sätter sin prägel på teatrar över hela världen detta jubileumsår när Uppsala-födde Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år. Uppsala stadsteater har satsat på flera Bergman produktioner. En av de mer spektakulära är Det sjunde inseglet, Ingmar Bergmans största klassiker, som presenteras i ett unikt samarbete mellan koreograf Fredrik Benke Rydman – känd från danskompaniet Bounce – och regissör Hugo Hansén med premiär 17 november.

Annat på repertoaren är Charlotta von Zweigbergks Augustnominerade roman Fattigfällan med premiär på Ettan 20 oktober, en berättelse om ett skyddsnät som inte fungerar när katastrofen inträffar. Den 13 november har Lars Noréns nyskrivna Episod premiär på Lilla scenen. Ett existentiellt drama fyllt av humor och värme. Produktionen är skapad av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med sex teatrar: Uppsala stadsteater, Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors. En skådespelare från varje teater medverkar i pjäsen, som hade urpremiär i Malmö i april. Episod ges på 18 orter i Sverige, Norge och Finland.

Artikelbild

| Enköpings riksteaterförening presenterar bland annat föreställningen Några av oss i höst.

Hösten kröns 15 december med Tage Danielssons saga Karl-Bertil Jonssons julafton på Stora scenen i Jonas Österberg Nilssons regi. En berättelse med färgsprakande dekor och inslag av körsång..

I grannstaden Västerås tog man sikte på Bergman i föreställningen Bergman, en stand-up om en ”prästson som intresserade sig för djävulen och förvarade sina demoner i frysen” på soppteatern 12 och 19 september. Höstens storsatsning är Den stora branden med premiär 20 oktober i regi av Niklas Hjulström: ”Den stora branden är fiktion men baseras på verkliga händelser och berättelser... om vad som händer när katastrofen kommer... om naturen och människan, om livet och döden och om en nästan osynlig skogsstig utanför Virsbo.”

Som Enköpings-Posten tidigare berättat kommer Enköpings teatersäsong igång 29 september med två föreställningar: Min ryska passionerade farfars farmor på Tingshuset arrangerad av Westerlundsällskapet i samarbete med Enköpings Riksteaterförening samt Några av oss på Joar blå, en sann berättelse om modiga pojkar i ett koncentrationsläger.