På lördagen var det vernissage för Sanne Sihms utställning i Konsthallen i Tingshuset. Utställningen heter "Ytskikt" för att den handlar om just det. Där finns målningar av ansikten och skulpturer av älg-, ren- och rådjursskinn.

– Människan agerar med sitt yttre. När jag till exempel är på resa läser jag in i ansiktena hur folk är på platsen, berättar Sanne Sihm.

När det gäller ansiktena är Sanne Sihm inte ute efter att efterlikna några människor. Det är inga porträtt. Hon ger betraktaren en titel, men ingen mer text om varje verk. Det är upp till varje enskild betraktare att avgöra vad den ser.

Artikelbild

| Här sitter konstnären och betraktar några av målningarna i sällskap med herr Säck.

Några av målningarna med kol och olja har hon hämtat ur barndomen i Malmberget, där gruvan och det svarta dammet var ständigt närvarande. Hon har insett att hon för alltid är präglad av uppväxten i norr. Knivsta är hennes nuvarande hemvist.

I ett av de tre utställningsrummen hänger skulpturer av djurskinn. "Vid tidens rand" kallar hon skulpturerna och berättar att de handlar om förgänglighet, om människans uppgång och fall. Det är mycket robusta skinnskulpturer, men i det robusta skimrar det. En av skulpturerna skimrar rent av som bärnsten.

– Förr använde man älgskinn som rustningar. Det gick inte att skjuta igenom skinnet ens. Skinn har funnits i alla tider som något som vi har använt, som något som djuren använt, säger Sanne Sihm.

Utställningen pågår till och med 19 maj.