Det var på numera nedlagda Sagågalleriet i Nykvarn som debuten skedde för ett par decennier sedan. Då hade Per Jonsson fått ett kulturpris som motiverade honom att satsa på måleriet.

– Jag fick Kommunals kulturpris 1997 för kulturellt arbete med att måla tavlor. Detta pris fick jag i samband med den verksamhet som jag bedrev på mitt arbete på särskola. Idag arbetar jag på ett korttidshem med ungdomar som behöver stöd. Även där har jag haft två konstutställningar för familj och anhöriga, där ungdomarna fått visa upp sina bilder, berättar Per Jonsson, som ägnar mycket tid åt sitt eget måleri.

Var har du din ateljé?

Artikelbild

| Höga himlar och livfulla moln i Pers stämningsmåleri som är influerat av rysk 1800-tals mästare.

– Jag ägnar all min lediga tid åt att måla i min ateljé, som jag har i vårt hus. Huset köpte vi för sjutton år sedan. Det är ett gammalt soldattorp, som vi renoverat och byggt ut. Huset ligger utanför Irsta i Västerås.

I vilken teknik arbetar du?

– Jag målar i olja och akryl.

Inspirationer - vilka gillar du och vilka har du tagit intryck av?

Artikelbild

| Per Jonsson debuterade för 21 år sedan på Sagågalleriet. Nu visar han målningar på Broby gårds galleri i Nykvarn utanför Enköping

– Jag får inspiration från impressionisterna från förra sekelskiftet och från flera av 1800-talets ryska naturmålare som till exempel Isaak Levitan. Han levde 1860-1900 , utbildade sig i Moskva vid konsthögskolan under tio år och var en realistisk, lyrisk landskapsmålare som utvecklade stämningslandskapskonsten.

– Jag inspireras även av naturen i min egen närhet.

Artikelbild

| Romantisk och lyriskt naturmåleri.

Var har du ställt ut?

– Jag debuterade som sagt på Sagågalleriet i Nykvarn och har ställt ut där flera gånger. Senare har jag också haft utställningar på Nortuna Galleri norr om Västerås, under en vårsalong på Västerås konstmuseum, på Västerås Stadshotell och på Nya serveringen i Engelsberg. 1999 målade jag en tavla till Studio Västmannias 50-års jubileum.

– Nu ställer jag ut på Broby gård eftersom motiven på mina tavlor finns i närliggande natur. De målningar jag visar har jag gjort i sommar

Varför målar du?

– Jag målar för att folk ska känna glädje och finna ro i mina tavlor.

gunilla.edstrom@telia.com