Bara ett par timmar innan larmet om inbrottet kom till polisens kännedom, den 20 februari 1993, hade han intervjuats av EP:s reporter Thomas Mattsson angående ett förslag från länspolismästarkansliet i Uppsala - att alla polishundar skulle flyttas från Enköping till Uppsala.

– Våra hundar behövs här för att kunna göra snabba insatser, hade Lasse Johansson kommenterat rationaliseringen.

Strax efter att Lasse och schäfern Sarro gått av sitt pass vid 22-tiden på kvällen kom larmet och ekipaget, samt ytterligare en patrullbil kastade sig iväg till Hummelsta. Två ynglingar i 22-årsåldern syntes i närheten av livsmedelsbutiken men försvann snabbt ut i mörka natten.

Den 7-åriga polishunden fick snabbt upp ett spår och jakten gick från E18, ett 50-tal meter från Hummelsta Bensin & Bar mot Dorsilla, genom snår och över åkrar, fram och tillbaka men med riktning mot riksväg 55, mellan Enköping och Strängnäs.

En timma efter larmet var de två grabbarna fast i skogsbrynet på Vappa gärde. Ytterligare två kumpaner greps senare.

– Om vi hade behövt åka från Uppsala hade det tagit 45 minuter till att komma fram och då hade det inte gått, menade Lasse Johansson, medan Sarro mumsade i sig korvbelöningen ur handen på Gun Andersson som jobbade i butiken.