Över 500 spelare och ledare från nio distrikt i Svealand finns på plats i Enköping sedan i torsdags, för att delta i Svelandslägret för tjejer och killar. Bland förbundsfolket på plats basar Pia Sundhage över Sveriges kommande F17-landslag, som har U17-EM i Sverige 2020 i sikte. Efter Svealandslägret är det utvecklingslägret i Halmstad som gäller, och därefter kommer Pia Sundhage att samla sin första trupp på 44 tjejer som börjar förberedelserna mot U17-EM.

– Jag ser det som en ynnest att få göra det här, och kunna ge tillbaka lite, säger Pia Sundhage som avgick som svensk förbundskapten efter EM förra sommaren.

Nu tittar hon på nya talanger - och medger att det finns en hel del guldkorn att plocka upp.

Artikelbild

Basen i Sundhagens kommande landslag lär vara några av spelarna som är på läger runt om i Sverige.

– Först tar vi och tittar på spelare som vi har blivit rekommenderade av ledarna i de olika distrikten, annars hade jag inte klarat det här. Man ska tänka att de här tjejerna konkurrerar med spelare i Norrland och Götaland samtidigt, säger Pia Sundhage.

Svensk flickfotboll har betydligt större resurser och en bättre struktur idag än när Sundhage senast jobba med flicklandslagen, i början av 1990-talet.

– Det finns en helt annan struktur i dag. Det ger oss större och bättre chans att hitta de bästa spelarna. Även spelare som inte kan vara med på de här lägren har fortfarande chansen att komma med i landslaget, med olika uppsamlingsläger, och det är mycket tack vare ledarna i de olika distrikten, säger Pia Sundhage.

Under Svealandslägret, som avslutas i dag, läggs fokus på träning och matcher mellan de olika distrikten.