Onsdag den 12 september klockan 12.10 är det dags igen.

Varför 12.10?

– Den udda tiden beror på att man ska hinna till kyrkan om man jobbar och har lunch klockan 12. Konceptet att kunna köpa kaffe, juice och matiga smörgåsar är också just för att man ska kunna få en enkel lunch och samtidigt få ta del av vacker musik. Musiken är lättlyssnad och varierad och det finns hela tiden möjlighet att lämna in önskemål på ­musik som sen spelas vid ett senare tillfälle, säger Jonas Marmbrandt, kyrkans organist och ansvarig för lunchmusiken.

Oftast framförs på musiken på kyrkans fina orgel av Jonas Marmbrandt själv, men för att öka variationen kommer en gång i månaden gästande musiker. Lokala förmågor anlitas gärna.

Har det kommit mycket folk?

– Redan från början då lunchmusiken startade för 25 år sedan kom det många lyssnare och intresset har hållit i sig. Självklart har det gått lite upp och ner men ändå hållit en förvånansvärt jämn nivå vecka efter vecka. Högst snitt var det för cirka tio år sedan då 120 besökare per gång var regel. Just nu kommer ­cirka 80 per gång så vi är lite bekymrade.

– Att lunchmusiken har blivit som en institution är på gott och ont. Ett av problemen är att vi som ordnar tycker det är självklart att vi fortsätter år efter år men inser när vi möter folk på stan att många undrar om vi fortfarande håller på. Till det kommer naturligtvis alla som inte ens har hört talas om att det finns en lunchmusik i Vårfrukyrkan som kan vara av intresse för många. Det roliga är att då jag kommer till Stockholm eller någon annan närliggande stad så kan jag ibland lite oväntat få höra att: ”Enköping, är det inte där ni har en så fin lunchmusik i kyrkan?”

Kommer gästande artister till kyrkan?

– Det som ändrats sedan jag tog över lunchmusiken hösten 2001 är besökarnas inställning då jag tar in gästande musiker. När jag började med detta – för att öka variationen – så togs det emot med viss skepsis och antalet besökare minskade. Men det har ändrats. Nu kommer ofta det dubbla antalet eller ännu fler då vi har gästande musiker. Toppnoteringen hölls länge av min svåger operasångaren Andreas Marmbrandt, Men för något år sedan slogs alla rekord då Josefine Wassler kom till lunchmusiken för första gången och orsakade närmast kaos. Då fick besökarna nästan sitta på varandra.