Utställningen hålls i Broby gårds galleri väster om Enköping och pågår från den 21 juli till den 2 augusti.

Sofia och Pedram fann varandra direkt vid inspelningen. De bodde då båda i Stockholm.

– Vi skrattade åt samma saker och peppade varandra genom hela tv-inspelningen.

Artikelbild

| Pedram Fazelzadeh ställer ut tillsammans med Sofia Wernersson i Broby gårds galleri.

De hörde till de tio (av 2000 anmälda) som antogs och fick uppleva en fantastisk resa. Nervös, pirrig och alldeles underbar.

– Vi tog oss båda till finalen, vilket gjorde att vi hade många veckor tillsammans och under de förhållandena lär man verkligen känna varandra. Vi hade inspelning nästan varje dag i närmare en månad.

– Man steg upp före tuppen och fick vara glad om man var i säng före tolv. Fem timmars inspelning kan mycket väl klippas ned till ett fem minuter tv-klipp. Trots det utfördes tävlingarna under hård tidspress och ofta med material och uppgifter man inte tidigare prova, berättar Sofia Wernersson.

Hur känns det att ha tv-kameror och jury omkring sig?

Artikelbild

| Ernst Billgren ger råd till Sofia Wernersson.

– Juryn, konstnären Ernst Billgren och chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors, gick runt och kikade en över axeln, hummade och gick vidare. Det kändes nervöst, stressigt och ovisst. Dessutom hade vi tv-kameror och mickar i vartenda hörn och en programledare, Anne Lundberg, som ställde tusen frågor. Vi kände alla att det var så gott som omöjligt att prestera på topp och verkligen visa sitt bästa, men vi gjorde så gott vi kunde och utvecklades på vägen som konstnärer och människor!

Hur har det gått sedan?

Artikelbild

| Bilden på Vespan har Pedram jobbat med nere i Toscana. Han kommer visa bilder inspirerade från sin resa.

– Med tv-programmet öppnades flera möjligheter och jag har hunnit med några utställningar bland annat en större soloutställning på Östermalm i Stockholm, event, gästat Buren i musikhjälpen och hjälpt Kodjo att måla porträtt, gjort besök i morgonsoffan på SVT, hållit i workshops och arbetat som Artist in Residence på Nordic Night hotel, säger Sofia.

– I tv-programmet gjorde jag mig känd som en konstnär med mycket svärta och mörker. Jag vet inte om det beror på att jag fått barn eller på våren och sommaren, men nu attraheras jag av tropiska pasteller och glada färger, säger Sofia, som idag bor i Eskilstuna.

Pedram har fortsatt sin konstnärskarriär mer eller mindre på heltid och bland annat ställt ut på Edsvik Konsthalls Höstsalong 2017 och ställer nu ut på Kulturcenter Högkultur i Högdalen (23/5-23/8). I juni var han Artist i Residence på Borgo Santo Pietro i Toscana.