Sveriges Kammarsolister är en grupp som musicerat tillsammans sedan snart ett decennium.

– Vi är klassiska musiker som har studerat tillsammans på Kungl. musikhögskolan i Stockholm. 2009 bildades ensemblen på Härnösands Kammarmusikfestival.

De framför musik av Dmitrij Sjostakovitj, både den magnifika pianokvintetten och den mer romantiska första pianotrion. Vid flygeln sitter David Huang.

Artikelbild

| Sopranen Åsa Lansfors Lindblom ger konsert tillsammans med harpist i Härkeberga kyrka den 20 oktober.

Dmitrij Sjostakovitj (1906- 1975) är en av 1900-talets främsta symfoniker och kammarmusiktonsättare. Till hans mest betydande verk hör den 7:e symfonin (av totalt 15), som skildrar belägringen av Leningrad, samt den 5:e och 10:e symfonin.

Härkeberga kyrka med sina välbevarade valvmålningar av Albertus Pictor får besök av två kvinnliga musiker den 20 oktober. Åsa Lansfors Lindblom är en välkänd lokal förmåga utbildad vid Musikhögskolan i Örebro. Åsa arbetar som sångpedagog vid Sjövik Folkhögskola och i UAK (Uppsala Akademiska Kammarkör) och är körledare för Fjärdhundra församlings kyrkokör.

Vid sin sida har Åsa harpisten Stina Hellberg Agback, utbildad vid jazzlinjen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Som harpist arbetar hon gärna med nyskriven musik och improvisation. Stina har släppt tre jazzplattor, och släpper sin fjärde "Quiet Now" i november 2018.

– Vi har tänkt framföra ett blandat program med olika musikstilar med fokus på kvinnliga författare och tonsättare från 1900-talet.

Artikelbild

| Harpisten Stina Hellberg Agback .

I år skulle Eric Ericson ha fyllt 100 år. I Uppsala förknippas han främst med sitt arbete med Orphei Drängar, där han var dirigent i 40 år. Dessutom – och kanske mindre känt – är att han också var den förste dirigenten för Uppsala Akademiska Kammarkör. I den senare kören ingår två Enköpingsbor, Gudmund Frenskar, Torstuna, kantor i Fjärdhundra församling och Annika Sandred, Örsundsbro.

De medverkar i den stora festkonserten i Uppsala Universitetsaula den 26 oktober, den dag Eric Ericson skulle ha fyllt 100 år. Då samverkar deras kör UAK (Uppsala Akademiska kammarkör) med OD (Orphei Drängar) som leds av Stefan Parkman respektive Cecilia Rydinger Alin, båda professorer i kördirigering.

Artikelbild

| Gudmund Frenskar (till höger) är en av de lokala sångare som hedrar Eric Ericson i en stor festkonsert den 26 oktober. Här tillsammans med UAK: S dirigent Stefan Parkman vid körens besök i Simtuna kyrka.

Gunilla Edström

gunilla.edstrom@telia.com