Då ställer Johan Bergkvist ut eget material, som är mycket varierat och omväxlande. Han kommer att visa prov på de olika tekniker som han arbetat med under många decennier. Grafik, teckning och måleri i akryl och akvarell.

Johan Bergkvist är i hög grad grafiker med stort intresse för de grafiska teknikerna, som han ibland blandar med intressant resultat. Han har studerat konst vid folkhögskolor i Bollnäs och Gävle, där han är född och uppvuxen. 1991 blev han medlem av Gävle Konstgrafiker (GKG). Under Gävleåren drev han även ett galleri och ingick i flera ateljéföreningar, vilket innebar att han hade en extern ateljé för sitt skapande.

– En ateljéförening är en trevlig form av gemenskap mellan konstnärer. Man träffas, pratar och fikar tillsammans, utbyter erfarenheter och ger varandra råd och tips.

Artikelbild

| Johan Bergkvist ställer ut egna verk i påskrundan i det nyöppnade galleriet.

Efter flytten till Enköpings kommun 2014 har han haft en ateljé i anslutning till hemmet och när han förra våren (april 2017) flyttade till Stora Svirsta gård nära Hummelsta öppnade sig möjligheten att både ordna galleri och grafikverkstad i gårdens gamla hundpensionat.

– Tanken är att driva galleriet under helger och redan nu finns några konstnärer inbokade efter konstrundan. Grafikern Erik Fredelius och författaren och fotografen Keivan Ashhami är klara och jag diskuterar datum för när Gävle Konstgrafiker skall ställa ut här under 2019.

I grafikverkstaden planerar han att arrangera workshops, som ger inblickar i de olika grafiska teknikerna och där man själv får prova på.

– En idé är också att ordna grafikkurser till exempel en gång i veckan. Möjligheterna är många.

Artikelbild

| Gårdens Gotlandsfår tar plats i galleriet.

Grafikverkstaden har en rejäl tryckpress, som tidigare använts av grafikern Urban Sjöberg, Surahammar. Att hämta den var ett tungt arbete, som krävde att Johan först måste montera ner hela pressen för att klara transporten och sedan montera ihop den igen i Stora Svirsta.

– Nu står en på plats och gör ett strålande arbete, säger Johan.

Artikelbild

| De t grafiska uttryckssättet avspeglar sig även i akrylmåleriet.

– Jag hoppas att galleriet och verkstan skall bli en mötesplats för intresserade konstskapare. Stora Svirsta har ju ett bra läge nära Hummelsta, en mil från Sveriges närmaste stad med närhet till Västerås, Strängnäs och Uppsala, säger Johan Bergkvist, som nu kan titulera sig gallerist och grafikverkstadsägare.

Till vardags jobbar han som nationell samordare av kulturmiljöfrågor vid Trafikverket och är utbildad landskapsarkitekt LAR/MSA) vid Ultuna och Alnarp.