Ung musik

Sagt och gjort. Idag är Pontus kyrkomusiker i Tierps pastorat och har huvudansvaret för riksklenoden Cahmanorgeln i Lövstabruk,

– Allt började med att jag fick en elgitarr i present av mina föräldrar. Intresset för rock var stort och växte med inspiration av Robert Westerlund på kulturskolan i Enköping. Jag blev intresserad av dans och började dansa hos Isabel Axnér i gruppen ”Funky Boys”.

Efter att ha byggt sin egen elgitarr köpte han en nyckelharpa som blev hans huvudinstrument på estetiska programmet på Westerlundska Gymnasiet (bi-instrument var gitarr, klaviatur och dans).

Det var alltså efter en orgelvisning i Lövsta en sommar (familjen har sommarställe i Österänge, Österlövsta) som intresset för orgeln väcktes och han bestämde sig för att bli kyrkomusiker.

– Ansökningsproven till kyrkomusikerutbildningarna var både tuffa och svåra, tycker Pontus som blev glad när han kom in på Oskarshamns Folkhögskola.

– Jag fick göra min praktik i Solna kyrka och Kalmar domkyrka, wow. Med min intensiva envishet så tog jag kantorsexamen våren 2018. Bara tre dagar efter examen hade jag flyttat upp till Skärplinge och börjat min tjänstgöring i Hållnäs-Österlövsta församling som ingår i Tierps Pastorat och har huvudansvaret för riksklenoden Cahmanorgeln.

Hur upplever du ditt yrke efter första halvåret?

– Att jobba som kyrkomusiker eller inom kultur generellt är ingen dans på rosor. Duger jag? Vem lyssnar? Vem stöttar? undrar jag.

– För mig känns det ofta svårt att få sin röst hörd eftersom man är ”bara en musiker som sätter sig och spelar”. Men vad vore kyrkan och världen utan den fantastiska musiken? Musik är ett internationellt språk som förenar alla människor.

I Pontus arbetsuppgifter ingår att planera musikverksamheter. Han har startat en kyrkokör (som varit vilande) och barnkörsverksamhet. Sommarens musikprogram är i stort sett klart och han kommer att medverka som guide i Lövstabruks barockkyrka och spela på den berömda orgeln.

– Orgelmusiken på den berömda orgeln och körverksamheten är roliga delar av mitt arbete och jag hoppas kunna bidra till att musiken ska blomstra i församlingen.