Kerstin har egentligen alltid tecknat och målat och gillat att uttrycka sig med pennor och penslar sedan barnsben.

– 1996 deltog jag för första gången i en studiecirkel i akvarellmålning. Sedan dess har jag fortsatt att måla i studiecirkel och gått korta kurser på sommaren för flera olika konstnärer bland annat på folkhögskolor runt om i landet, berättar Kerstin som bor i Sparrsätra utanför Enköping.

– Jag inspireras av naturen och tycker om att måla i teknikerna ”vått i vått”, ”vått på vått” och i flera skikt. Det ger ett diffust och milt uttryck. Ibland får betraktaren själv komma underfund med vad de ser.

Artikelbild

| Målning i bivax (Encaustic art) målad på värmeplatta.

2013 upptäckte Kerstin bivaxmålningen (Encaustic art). Det är en gammal konstform använd under antiken av greker, romare och egyptier. Metoden var bortglömd länge men återupptäcktes på 1980-talet. Encaustic betyder "att bränna in", idag används strykjärn, värmeplattor, varmluftspistoler och värmelampor för att bränna in bivaxet.

– Jag blev såld på vad man kan åstadkomma med ett strykjärn och färgat bivax. Tekniken har jag kunnat studera på youtube och där lärt mig olika tekniker.

Så här beskriver Kerstin hur man kan göra: Färgat bivax läggs på stryksulan på ett litet strykjärn, sedan använder man strykjärnet som ”pensel”. Beroende på hur man hanterar strykjärnet kan man få till olika effekter/mönster. Man kan också lägga papperet på en värmeplatta och sedan måla på papperet med bivaxkakorna och verktyg. Ett annat sätt är att använda en varmluftspistol för att få vaxet att flyta ut på papperet eller att värma pytsar med färgat bivax på värmeplattan och måla med en pensel. Sedan kan man komplettera med foton, papper med mera för att skapa sin bild.

Kerstin Evengård har ställt ut i Vår konstrunda 18 av de 20 gånger konstrundan genomförts. Hennes målningar finns på Salnecke slottskafé under juli månad.