Hoppfull bild av Dawit Isaaks chanser

Dawit Isaak har suttit fängslad i mer än 18 år. "Det är något i den siffran som är oerhört", säger Martin Schibbye.

Martin Schibbye ser mer hoppfullt nu på möjligheten till att Dawit Isaak ska kunna släppas fri än när han började arbetet med boken.

Martin Schibbye ser mer hoppfullt nu på möjligheten till att Dawit Isaak ska kunna släppas fri än när han började arbetet med boken.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-11-10 19:00

– Vad har man själv gjort sedan 2001, säger han till åhörarna som tagit sig till biblioteket för att lyssna på hans föredrag om hans bok om Dawit Isaak.

Journallisten Martin Schibbye satt i fängelse i Etiopien i 14 månader tillsammans med sin kollega fotografen Johan Persson.

Schibbye sticker inte under stol med att hans tid i fängelse har varit en bidragande orsak till att han valt att skriva boken om samvetsfången Dawit Isaak som sitter fängslad sedan 2001 i Eritrea.

Författaren och journalisten berättar att han har drivits av en nyfikenhet i att ta reda på hur den fängslade journalistkollegan är som människa.

Han berättar även om den stora skräcken som han själv kände under tiden i fängelset i Etiopien, rädslan för att han skulle bli bortglömd.

– Tänk om människor i Sverige slutar bry sig.

Martin Schibbyes knep för att härda ut i fångenskap var att aldrig glömma att han var journalist. Det är något som han tror kan vara nyckeln för att även Dawit Isaak ska palla med sin situation i ofrihet.

Att Eritreas grannland och stadiga motståndare i krig, Etiopien, gått åt rätt håll under fredspristagaren Abiy Ahmeds styre tror han påverkar Dawit Isaaks chanser i positiv riktning. Han tror att kraven på förändring kommer att växa inifrån också i Eritrea.

 Åhörarna får inte bara ta del av allvar, utan även en hel del humor under föreläsningen. Det är rörande att få veta att Dawit Isaak var Lerums första flykting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!