I helgen är det full aktivitet på Stora Torget i Enköping då det inofficiella startskottet för julhandeln ljuder. Det betyder i vanlig ordning en hederlig gammaldags julmarknad med julsånger, glögg och ett besök av farbror tomten. Under veckan har handlarna plockat upp julpyntet från källaren och smyckat sina skyltfönster med kulörta kulor, glitter och julstjärnor. Några var ute i sista stunden med arbetet att få julstämning i sin butik.

I skyltfönstret hos Asplunds blomsterhandel är det full fart. Julstjärnor, tomtar och ljusstakar står och väntar på att bli uppackade. De har hållit på med förberedelser och planering i flera veckor och nu ska det sista göras innan julstämningen är på plats.

– Det ska vara färdigt till på lördag, det är tradition. Vi har ett nytt tema varje år som vi gemensamt kommer fram till, det är ett team work. I år är det hemmakänslan vi vill åt. Det ska vara mysigt och murrigt, lite bohemiskt. Det ska vara en blandning mellan loppis och nytt. Det har alltid varit viktigt med julskyltning för oss, det är ett sätt att bjuda på julstämning och en känsla av värme, säger Anna Eriksson Westin som är florist.

Artikelbild

| Stämning. Marie Nyström gör det sista i skyltfönstret hos Asplunds blomsterhandel.

I Röda Korsets lokaler på Kungsgatan packas de sista julprydnaderna upp, några av fönstren pryds redan av lysande stakar och stjärnor, men några fattas. Berit Öjemark har fullt sjå med att hitta jordade kablar till de sista ljusstakarna. Innan dess är det inte hundra procent julstämning.

– Det brukar bara ta två till tre timmar att få allt att funka om jag har sladdar så det räcker. Nu verkar det ta längre tid. Men vi har haft julstämning sedan i mitten av november när vi plockade upp alla julsaker vi säljer. Det fylls på med nya julsaker varje dag som folk skänker till oss, det är en evig rundgång. Det vi inte säljer i år åker ner på lagret och tas upp nästa år igen, säger Berit.

Stämningen är på topp hos Berit och hennes kollegor på Röda Korset inför helgens julmarknad på torget.

– Vi tänker skapa lite extra jul här på lördag genom att bjuda på pepparkakor till våra kunder, det kanske blir lite glögg också, säger Berit.

Artikelbild

| Tradition. Anna Eriksson Westin vill ha en mysig och murrig stämning, en hemmakänsla är viktigt.

– Neeej, inte glögg, då kommer det så mycket folk, ropar Lisbeth Låhdö bakom disken med glimten i ögat.

På Stora Torget är det julfirande i dagarna två med start på lördag förmiddag. Där underhåller Enköpings Kammarkör med julsånger, luciakandidaterna presenteras och lokala knallar säljer hembakt bröd, julkransar och annat som hör julen till. I vanlig ordning kan man även gissa vikten på grisen för dem som känner för det.