Den 31 januari 1999 öppnade Janssons Antikvariat på Fjärdhundragatan i Enköping. 75-årige Torsten Jansson firar butikens 20-årsjubileum med rea – och tårta förstås.

– Jag tycker fortfarande att det är lika roligt som när jag började, säger journalisten och bokälskaren.

Det var tack vare att hans dåvarande chef på Vestmanlands Läns Tidning drev ett antikvariat vid sidan av tidningsjobbet som Torsten Jansson fick idén till att öppna eget i hemstaden.

Artikelbild

| Så här vackra barnböcker trycks det inte längre.

Intresset för böcker har alltid varit stort och Torsten var boksamlare. Därmed fanns redan en hygglig samling med böcker när han öppnade verksamheten för 20 år sedan.

Kunden Kenneth Eriksson från Bålsta uppskattar verksamheten. Han brukar åka till antikvariatet med jämna mellanrum. Ofta letar han skivor, men den här dagen fastnar han för två romaner: Henning Mankells Svenska gummistövlar och Harry Martinssons Aniara.

Affären sker med kontanter. Torsten tar även swish, men kortbetalning har han inte eftersom det är en för dyrbar hantering.

Den vars största drivkraft är att tjäna stora pengar avråds dock, milt men bestämt av antikvariatsinnehavaren, från att starta en sådan här verksamhet.

Artikelbild

| Torsten har koll på var han har de olika böckerna. Det är ordning i hyllorna.

– Ska man driva antikvariat måste det vara en passion.

Tiderna förändras. Janssons Antikvariat är det enda i Enköping. I Uppsala fanns det ett 15-tal antikvariat när Torsten öppnade sitt i Enköping. Nu finns det bara tre kvar i Uppsala.

Artikelbild

| Friåret hade stor betydelse för fortsättningen för Torstens antikvariat.

– Det är likadant i de flesta städerna, konstaterar han.

– Näthandeln tar över mer och mer. Nästan hela den här butiken ligger på nätet.

Han berättar att han har 11 000 titlar på nätet. Han är ansluten till Bokbörsen. I butiken finns cirka 15 000 titlar. Utöver det har han ytterligare 30 000 titlar på lagret.

Torsten uppskattar att ungefär 70 procent av Janssons Antikvariats försäljning sker på nätet.

Men att stänga igen den fysiska butiken och enbart ägna sig åt näthandel är inget alternativ för honom.

– Jag vill ha kvar det här av sociala skäl. Jag tycker att det är kul att vara här nere och jag har många stammisar som kommer hit.

I början av antikvariatets levnad Torsten chansen ett friår från sitt arbete som nyhetsreporter på VLT. Friåret gav honom chansen att ägna sig på heltid åt bokaffärerna. Det tillskriver han stor betydelse för den fortsatta satsningen på antikvariatet.

– Då insåg jag verkligen att det här var kul att hålla på med.

Vad läser du helst själv?

– Jag läser helst historiska romaner. Nu läser jag Ernst Brunners biografi Frukta din aska, om Carl Michael Bellman.