Fortsatt folkökning i Enköping

Prognosen för de kommande sex åren visar fortsatt befolkningstillväxt i Bredsand, och vändning till ökning i Fanna.

Fanna är den stadsdel som kommer att växa mest i  Enköping i befolkningsprognosen, här EHB:s  pågående nybygge i kvarteret Skiftnyckeln, Bahcostaden.

Fanna är den stadsdel som kommer att växa mest i Enköping i befolkningsprognosen, här EHB:s pågående nybygge i kvarteret Skiftnyckeln, Bahcostaden.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-10-06 07:00

Utbyggnaden av Bredsand kommer att ge en ökning av befolkningen där med drygt 500 personer, eller nästan 36 procent de kommande fem åren enligt den befolkningsprognos som kommunledningsförvaltningen tagit fram.

Procentuellt kommer också Haga tätort att växa mycket samma period, med knappt 25 procent, men där är ökningen 82 personer från 332 personer år 2018 till prognosens 414 boende år 2024.

Även Skolsta kommer att växa de kommande åren, liksom Grillby.

För Örsundsbro och Lillkyrka däremot lyder prognosen på minskad befolkning i tätorterna, en minskning med 77 till 1909 personer i Örsundsbro, och med 15 till 288 personer i Lillkyrka.

Stadsdelarna i Enköping kommer samtliga att öka sin befolkning under åren fram till och med 2024 med 2018 som jämförelseår. 

Den största ökningen i procent kommer Fanna-Herrgården att se, och det är bland annat de nya husen i Bahcostaden där EHB bygger hyreslägenheter och Peab bostadsrätter, som ligger till grund för den prognosen.

Men även för S:t Ilian och Centrum kommer ökningen att vara markant, 13-14 procent, med 413 fler personer i S:t Ilian, och 330 fler i Centrum.

Johan Karlsson, strategisk samhällsplanerare vid förvaltningen, presenterade befolkningsprognosen för kommunstyrelsens politiker. Han poängterade då att den tidigare prognosen visat sig vara alltför optimistisk. Enköping växte inte så mycket under 2018 som man då räknade med även om skillnaden var liten, 18 personer färre än prognosticerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!