Flyttkarusell inför gymnasiebygget

När en ny gymnasieskola ska byggas i Enköping blir får utbildningar flytta på sig under rivnings- och byggtiden.

När F-huset ska rivas får eleverna som går där flytta in i andra byggnader.

När F-huset ska rivas får eleverna som går där flytta in i andra byggnader.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-10-22 21:00

Tidningen har tidigare berättat om utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens beslut i september om att beställa programhandlingen för byggandet av en helt ny gymnasieskola.

Planeringen förutsätter att den nya gymnasieskolan byggs intill den nuvarande och att F-huset rivs. Byggnaden innehåller fordonsprogrammet, delar av gymnasiesärskolan och individuella programmet. Rivningen är tänkt att genomföras nästa läsår, 2020/2021.

För att klara verksamheten på gymnasiet krävs ersättningslokaler.

Fordonsprogrammet förutsätts flytta till verkstadslokaler i närheten av Westerlundska gymnasiet. Förvaltningen räknar med en årshyra på 3,5 miljoner kronor för fordonsprogrammet.

Ytterligare en förändring som föreslås är att flytta hela ekonomiprogrammet till inhyrda paviljonger. Genom att flytta på ekonomerna frigörs plats dit gymnasiesärskolan och individuella programmet kan flytta.

Paviljongerna beräknas kosta fyra miljoner kronor om året i hyra.

 Paviljongerna kommer att bestå av nio klassrum och ett lärarrum. De ska finnas på plats till nästa höst, eventuellt redan till sommaren. Lokalerna ska vara iordningställda till höstterminens start. 

– Vi kommer att ställa dem på baksidan av gymnasiet, där det är en hårdgjord yta, berättar Johanna Krantz, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen.

– Med de här åtgärderna tänker vi oss att vi klarar oss tills det nya gymnasiet står klart, men vi kommer kanske att behöva göra lite ombyggnationer av befintliga byggnader, säger Johanna Krantz.

Fordonsprogrammet förutsätt flytta permanent till andra lokaler innan byggnaden rivs.
Fordonsprogrammet förutsätt flytta permanent till andra lokaler innan byggnaden rivs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!