Olof Bendz har sin ateljé i bostaden i Husby-Sjutolft. Där tillbringar han många stunder med sitt skapande i måleri eller teckning. Numera har han mer tid, eftersom har är pensionär, men även under åren som bildlärare arbetade han gärna på fritiden med det egna måleriet vilket avspeglat sig i många utställningar.

Det handlar ofta om minnen från vandringsresor i Europa till platser, vars mångahundraåriga kulturhistoria lockat romantikern Olof. Han tar med intrycken hem till ateljén och låter dem mynna ut i färgstarka målningar, som ofta andas magi i sin sagobetonade karaktär. Det behöver inte vara specifika platser som skildras. Istället förmedlar bilden kontentan av en mängd upplevelser, både yttre och inre.

– I mina teckningar och målningar är det främst tre element som bygger upp bilderna. Först det livgivande vattnet, därefter lagringarna från andra tider och miljöer, och sist men inte minst ett vemod som i sig är en kombination av drömmar, längtan och minnen, säger Olof Bendz.

Artikelbild

| Magi och mystik präglar ofta Olof Bendz måleri.

– I teckningarnas mikrokosmos och detaljskärpa, försöker jag närma mig en undflyende verklighet - en jordisk drömvärld.

2013 ställde Olof Bendz ut på Väsby konsthall, 2015 på Edsviks konsthall och 2017 på Konsthallen i Enköping. Här visade Olof Bendz en uppskattad exposé av intryck från bland annat sina många resor och seglatser (Olof är en flitig seglare). Även i år har Olof Bendz medverkat på Konsthallen, dock inte som utställare, utan som föreläsare.

Olofs utställning på Galleri Uppsala på Svartbäcksgatan 21 pågår 10-15 mars.

– Jag ställer ut omkring 40 målningar, de flesta i mindre format, samt några teckningar. Jag kommer att hänga min utställning à la 1800-tal, det vill säga tämligen tätt.