Till en början fungerade kören som damkör och sjöng sånger ur damkörs-repertoaren. Ett av de första verk som framfördes var Stabat Mater av Pergolesi, ett innerligt verk för sopran och mezzosopran som framfördes av den nybildade kören i två stämmor. Det dröjde dock inte länge förrän herrar började dyka upp och idag är kören en blandad kör (sopran, alt, tenor, bas).

Staffan Holm (Krafft) slutade sin anställning 2001 efter sju år i kören som då hade framfört flera konserter årligen, många av dem med äldre musik av till exempel Heinrick Schütz, Gustaf Düben och Orlando di Lasso. Till den nyare musiken hörde bland annat John Stainers Crucifixion som framfördes på långfredagen,

Hösten 2001 tillträdde Jonas Marmbrandt organisttjänsten i Vårfrukyrkan, Under hans snart 18 år som kyrkomusiker och dirigent för Camerata Vocalis har kören sjungit många stora sakrala verk som passioner och oratorier av bland annat J S Bach – Johanespassionen till exempel - och ett stort antal requier bland dem Mozarts berömda requiem och Brahms Ein Deutsches Requiem.

Artikelbild

| Basen Olof Bendz samtalar med andra alten Marianne Thuresson som varit med i kören i 24 år.

I år, när man firar kvartssekel, kommer kören att ge flera jubileumskonserter. Den 7 april inleds konsertserien med en A cappella konsert (en konsert utan ackompanjemang). Då bjuds det på musik ur Camerata Vocalis repertoar genom tiderna bland annat Magnificat av Pärt. Konserten uppmärksammar även att Sven-Erik Bäck skulle fyllt 100 år. Våren avslutas med en körkonsert av det lättare slaget den 6 juni då man bland annat får lyssna till ”Och flickan hon går i ringen” och negro spirituals.

Under våren och hösten övar kören på Franz Schuberts mässa i Ess dur (D 950 Misa Solemnis). Mässan framfördes den 4 oktober 1829, ett år efter Schuberts död (Schubert levde 31 januari 1797 – 19 november 1828 och producerade trots sitt korta liv över 1 000 verk). Mässan har inte framförts i Vårfrukyrkan tidigare. Året kommer att avslutas med en julkonsert i december.

Som en del av firandet reser kören i vår till Wien, musikens huvudstad, där kören kommer att ha ett musikprogram i Stephans-domen, Mozarts och Haydns mäktiga kyrka. På repertoaren står bland annat den bland annat genom filmen Amadeus välkända Lacrimosa-satsen ur Mozarts requiem.