Benny Halldin målar ofta drömska, mystiska motiv i fantasivärldar och tycker att han hittat sitt eget uttryck.

– Det är redan så många som målar naturen, säger han, som är självlärd och inte skulle klara av att gå på konstskola och bli styrd.

– Jag vill ha frihet att arbeta på mitt sätt. När jag börjar med en målning vet jag inte hur den till slut kommer att se ut.

Artikelbild

| En 15 meter lång graffiti (art street) målning som Benny målat tillsammans med en vän.

– Jag har en inre drivkraft som sätter igång en process. Resultatet blir en målning av en känsla eller en sinnebild ur mitt inre. Det är svårt förklara hur det går till, men jag har en drivkraft som ett kärnkraftverk. På senare tid har det handlat om dramatiska molnformationer.

Som ung blev han intresserad av graffiti-måleri, både det olagliga och lagliga. Men det var inte för att förstöra utan för att förgylla som han sprayade betongväggar. När han blev sambo och arbetade som kock, utbildad på Globen hotell och restaurang, slutade han med måleriet.

Han arbetade som sous-chef på Rosendals trädgårdar, innan han för några år sedan flyttade med familjen till Hedemora för att lappa ihop sin och sambons långvariga förhållande. Men det gick inte och idag har han efter 17 års uppehåll börjat om med sitt måleri som en form av terapi. Ett sätt att hitta tillbaka till sig själv.

Men det är inte som en olaglig graffitimålare han återvänder till måleriet utan lagligt med spray, airbrush, olja och akryl på canvas. På tre år har han hunnit med ett 100-tal målningar och säkert fler än så på lagliga graffiti-väggar.

Artikelbild

| Benny målar fantasivärldar med olja, akryl, airbrush och spray.

Ibland deltar han vid graffiti/street art festivaler. Nyligen deltog han vid Spingbeatfestivalen i Snösätra, Nordens största gatukonstfestival med 150 gatukonstnärer från Skandinavien och Europa.

– Det kommer 10 000 besökare och stämningen är fantastisk, säger Benny och berättar att hans bidrag målades direkt på väggen helt utan skisser (vilket är det vanliga).

Artikelbild

| Molnformationer engagerar Benny Halldin. Drömska, mystiska.

Hans målningar har snabbt blivit populära och han har fått flera beställningar både på canvas och på vägg. Flera utställningar väntar också. Förutom i Broby ställer han i juni och juli ut i Skåne, i Dalarna och i Stockholm.

– En dröm är att kunna försörja mig på måleriet, säger han, som idag frilansar som kock.