Mysfaktorn är stor kring kaffeborden i Hjälsta bygdegård när auktionsutropare Justus Wahlström anländer exakt en minut i 19.00, precis som han gjort de senaste 13 åren. Men innan auktionen drar igång hälsar Elsy Rahm alla välkomna, presenter syföreningens flitiga damer och tackar för gåvor. Församlingspedagog Johanna Andrén läser ur Sakarja ,”Se din konung kommer till dig…” och kykroherde Carin Åblad Lundström får de församlade med i psalmen, Bered en väg för Herran.

Så tar Justus till orda, skratten och applåderna rungar.

– Har ni hört om mormor som somnade och snarkade i kyrkbänken? Prästen bad någon säga åt henne. Hon störde ju hela högmässan. Då fick prästen till svar: ”Det kan du göra själv gubbe, det var ju du som sövde ner henne.”

Artikelbild

| Julduk. Barbro Svedérus och Hanna Larsson visar den stora julduken, som gick bort för 3 600 kronor. Kvällens högsta bud.

Nu är det hela igång och de hembakta limporna går för 150 kronor, ljus och hemstickade vantar för lika mycket, färgglada förkläden för 400, lingonsylt för 125, vackra jul- och påskdukar för 150, hemstickade sockor och sydda kuddar för 300 och så kvällens klo, en stor, broderad julduk, som klubbas för 3 600 kronor.

Syföreningar har en lång historia i Sverige. Det anses att den första bildades i Herrestad i Småland 1844. Damerna träffades en gång i veckan, läste Guds ord, bad, sjöng och sydde till förmån för fattiga barn i Lappland.

Damerna i Hjälsta syförening är 12 stycken. De träffas varannan tisdag, håller andakt med kyrkoherden, dricker kaffe och umgås. Några broderar, andra stickar eller virkar till auktionen som arrangeras varje år i november. Det har den gjort sedan 1940-talet. Hjälsta kyrkliga syförening bildades mellan 1938-1940. Den är i dag en av fyra aktiva syföreningar i Lagunda församling.

Det finns hopp om framtiden. Julia 10 år deltog med liv och lust och delade ur lotterivinster. Nicole, åtta år hade gjort ett eget hantverk, som klubbades för 300 kronor. Hon är barnbarnsbarn till syföreningens grand old lady Kerstin Rekestad.

Artikelbild

| Hemstickat. Här hänger värmande yllesockor på rad. Sonja Nilsson och Ingvor Larsson håller ordning på räkenskaperna.

Årets auktion inbringade totalt 46 000 kronor. Pengar, som alltid går till olika hjälporganisationer och lokala föreningar. Förra året stöttade de flitiga damerna Läkare utan gränser, Onkologiska avdelningen på Akademiska sjukhuset, Barnsjukhuset, Fasteinsamlingen, RIA, Liljegården, Örsundsbro IF, Rädda barnen, Kvinnojouren Hjärtrud i Enköping, med flera.