Pjäsen handlar om en grupp judiska pojkar, endast 12–16 år gamla, i koncentrationslägret i Therisienstadt. De bildar en egen republik och med risk för livet ger de ut en tidning, Vedem. Under åren 1942–1944 blir det 83 nummer som ger en sann och omskakande skildring av livet i lägret.

En av pojkarna, Peter Ginz, fjorton år, är redaktör för tidningen. Han har blick för det politiska skeendet och är otroligt begåvad inom många områden. 16 år gammal förs han till Auschwitz och gasas ihjäl.

Vad hände med pojkarnas tidningar? Hur kunde eftervärlden få ta del av vad som verkligen hände i koncentrationslägret?

Måns Lagerlöf är regissör och initiativtagare till denna föreställning. Efter ha besökt Therisienstadt för flera år sedan visste han att han ville göra en föreställning om dessa modiga pojkar och deras omskakande historia. Efter att ha iscensatt Kality (spelades på Joar Blå i april 2018) en föreställning som också byggde på vittnesmål som journalisten Martin Schibby samlat ifrån det ökända fängelset i Etiopien, blev det verklighet av att berätta om pojkarnas levnadsöden.

”Någon av oss” är skriven av Riksteaterns dramaturg, Eva-Maria Dahlin, och pjäsen bygger på pojkarnas egna texter, på boken ” We are children just the same” samt på Petr Ginz dagbok. Dagboken hittades långt efter tidningarna och i ett helt annat sammanhang.