Nästa vecka är det återigen dags för Enköpings kommuns kulturevent Höstglöd. I fyra dagar bjuder kommunen på kultur för hela familjen. 

– Det ska bli väldigt kul, säger Klas Hällerstrand, kulturutvecklare vid Enköpings kommun.

 

Artikelbild

| Awni Mohamad ställer ut målningar med tema "Tänka på andra".

Utöver musik av tidigare bortglömda kompositörer och lövkonst av Régia Melander, får Enköpingsborna också bevittna, bland annat, eldskulpturer och videokonst. 

På lördagen håller konstnären Awni Mohamad ett vernissage med temat "Tänka på andra". I grunden handlar utställningen om utsatthet och  förtryck. 

–  Det finns bland annat en målning om en kvinna som blev utsatt för hedersförtryck, säger Awni Mohamad.

 

Men kronan på verket för årets Höstglöd går att finna i den intima föreställningen av Grottbjörnens folk, som har kommit till liv tack vare ÖFA-kollektivet och Turteatern. Publiken bjuds in till en grotta och sitter på scenen samtidigt som skådespelarna Lisen Rosell, Nadja Hjorton och Amanda Apatrea framför sin tolkning av Jean M. Auels hjälteepos om stenålderskvinnan Ayla.

–  I böckerna har mannen en stor roll. Vi har tagit ut det för att fokusera mer på kvinnlig vänskap och närhet. Det är en väldigt intim föreställning där publiken är med runt lägerelden, förklarar Nadja Hjorton. 

– Ayla är en väldigt kompetent och smart kvinna som hittar nya sätt att klara sig på. Hon är en hjältinna, säger Lisen Rosell.

 

På grund av vuxet innehåll är det 18-årsgräns på föreställningen som framförs två kvällar i rad.