När Ebelingmuseet startade för 20 år sedan efter en donation av Torshälla-konstnären Allan Ebelings dotter Harriet var det kring hans verk museet byggdes upp. Några år efter starten började museet även bjuda in andra utställare. Just nu är Bengt Svensson, Simtuna, en av dem.

För att komma till Bengts utställningsrum passerar man en kavalkad av Allan Ebelings färgstarka och expressiva uttryckssätt i keramik, skulptur och måleri.

– Det känns spännande och hedrande att få ställa ut i Ebelingmuseet, ett museum som visar vidden av ett rikt konstnärsliv. Allan Ebeling fick tidigt uppmärksamhet och framgång bland annat som konstnärlig ledare för Bo Fajans och Uppsala Ekeby på 1920-talet. 1930 flyttade han till Torshälla och blev staden trogen till sin död 1975.

Artikelbild

| Bengt Svensson, Simtuna, ställer ut naturbilder i Ebelingsmuseet i Torshälla till den 7 januari 2018. Ett sevärt museum som rymmer verk av mångsidige Torshälla-konstnären Allan Ebeling.

De tre anställda vid Ebelingsmuseet intendenten Maria Hallberg (själv konstnär med utbildning från Göteborg), museitekniker Ove Georgensson och konstpedagogen Hanna Svensson har mycket att berätta om Allan Ebeling, privat lika färgstark som hans verk och en person, som på många sätt satt sin prägel på Torshälla. När Bengt Svensson skall fotograferas tillsammans med personalen föreslår Maria Hallberg att bilden tas framför Allan Ebelings kända skulptur "Tor och bockarna" från 1960-talet. Ett av många skulpturala verk i museet och ett verk som även finns i Torshälla-ån, ett vattendrag som betytt mycket för den gamla staden som handelscentrum.

– Att ställa ut är en lång resa. På flera olika sätt. Först förstås skapelseprocessen, som lika gärna kan ske ute på gräsmattan som från ett fönster inomhus. Sedan tar urvalet vid. Jag går igenom bilderna och väljer dem jag tycker är värda att glasas och ramas.

Efter emballering fraktades bilderna till Ebelingmuseet. Museitekniker Ove Georgensson hjälpte till att lasta ur bilen och flytta bilderna till utställningsrummet, ett vitmålat och luftigt rum, ett av många i museet. Där gjorde Bengt först en preliminär ”hängning”, som han sedan slutligt fastställde ett par dagar senare. Efter ytterligare ett par dagar var det dags för vernissage.

– Vernissager är alltid en både spännande och rolig historia, säger han.

Artikelbild

| Bengt Svensson tecknar med blyerts och målar med grafit- eller kolpulver.

Bengts utställning i Ebelingmuseet pågår till den 7 januari. Han visar målningar i svart/vitt och teckningar i blyerts. Det mesta är måleri med grafit- eller kolpulver, målat med grova penslar, så kallade moddlare.

Hans motivkrets är den djupa grönskan (man formligen sugs in och blir ett med lövverket) eller det vida slättlandskapet söder om Fjärdhundra. Blyertsteckningen är luftig och upplevs som snabb. Målningarna har ofta en dramatisk svärta.