Vi låter den naturliga utvecklingen ske

Fageruddsåsens naturreservat ägs av Enköpings kommun och Upplandsstiftelsen, och vi tar hand om området tillsammans, skriver Gillis Aronsson och Mona Bergius. (Bilden är tagen på en annan ort).

Fageruddsåsens naturreservat ägs av Enköpings kommun och Upplandsstiftelsen, och vi tar hand om området tillsammans, skriver Gillis Aronsson och Mona Bergius. (Bilden är tagen på en annan ort).

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2019-11-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av  Karl-Henry Almgren 20/11, ”Vem sköter skogen i naturreservatet?”.

Vi är glada att du tycker om att ströva på Fageruddsåsens stigar.

Fageruddsåsens naturreservat ägs av Enköpings kommun och Upplandsstiftelsen, och vi tar hand om området tillsammans. 

Mycket skog i landet har påverkats av årets granbarkborreangrepp, både i och utanför skyddade skogsområden. Att granar har dött på Fageruddsåsen beror sannolikt på torkan 2018, vilket försvagade träden och öppnade dörren för granbarkborren. 

Som förvaltare av naturreservatet är vår uppgift att låta den naturliga utvecklingen av skogen ske. Vi låter en stor del av de döda träden ligga kvar i skogen därför att död ved är en viktig del av naturskogens dynamik. När träden har dött är de inte längre intressanta för granbarkborren. Däremot är ett stort antal skogslevande arter beroende av döda träd som boplats, växtplats, födokälla och gömställe. Granarna som har dött kommer på sikt att ge utrymme för föryngring av tall, lövträd och nya granar. På det sättet kommer Fageruddsåsens naturvärden stärkas ytterligare.

Samtidigt som vi bevarar en artrik naturskog är vår ambition att området ska vara viktigt för närboende och andra att besöka. Därför kan farliga träd behöva fällas, och träd som fallit utmed stigar behöva kapas. Under senare år har vi dessutom förbättrat förutsättningarna för besökare genom parkering, vägvisare och nya skyltar, liksom en förbättrad grillplats med utblick över sjön.

Det är riktigt att Enköpings kommun tidigare hade en skogsavdelning. Nu ligger ansvaret att sköta om våra skogsmarker på Park- och gatuavdelningen istället.

Karta: Fageruddsåsen