Teckenspråket en uppfinningsrik gudagåva

Även människor som hör kan ha stor nytta av teckenspråk, skriver Isabel Engwall.

Även människor som hör kan ha stor nytta av teckenspråk, skriver Isabel Engwall.

Foto: Knut Erik Knudsen/TT

Insändare2020-02-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De från olika yrkesgrupper som använder begreppet dövstum gör det ofta av okunskap. Det ska vara förlåtligt. Det är ett  problematiskt begrepp ur ett hörsel - och medicinskt normativt perspektiv att dövhet associeras ofta med stumhet. Begreppet är gammalt och avskaffades i officiella texter under 1950-talet i Sverige. Men ordet lever kvar på sina håll.

Att vara döv innebär inte alls oförmåga att kunna tala, lära sig läsa och skriva. Det är inte generellt fel på dövas röstresurser. Det finns döva personer som inte hör något alls men kan artikulera och prata utan hjälp av hörseltekniskt hjälpmedel. Apropå användning av hörseltekniskt hjälpmedel hjälper det alltid inte alla döva och hörselskadade personer. 

Det finns till och med personer som hör bättre med hjälp av hörseltekniskt hjälpmedel men kämpar genom att uppfatta tal och ljud rätt, och kan prata vackert utan uppnå perfekt resultat. Faktum är det är ett livstidsprojekt för oss som inte hör att informera och utöka medvetande hos er hörande hela tiden, men det ligger också ett ansvar hos er att vara aktiva och ta reda på saker. Hjälp också till att sudda bort okunskapen om dövstumhet. 

Har ni tänkt på att det finns människor som hör och har full förmåga att uppfatta andras tal och ljud, men inte har förmågan att tala? Vad kallar man dom för då? 

Därför är teckenspråket en tacksam, och uppfinningsrik gudagåva till en visuell och kommunikativ tillgång som gynnar alla människor oavsett hörselförmågan. Alla människor som hör får stor nytta av teckenspråket, sedan brukar det vara roligt att lära sig att flirta på teckenspråket! Det finns runt 160–170 modersmål i teckenspråk i världen. 

Ändå motarbetas visuella människospråk från hörsel - och medicinska normativa motvindar på olika håll runt i världen. Det känns uppenbarligen sorgligt att se hur detta fortfarande motarbetar hjärtats teckenspråk och frågan kvarstår – varför? 

Det finns även  en psykiskt eller fysiskt framkallad oförmåga att tala - stumhet. Mutism kan orsakas av psykologiska, psykiatriska eller neurologiska störningar/sjukdomstillstånd som kan drabba vem som helst oavsett hörselförmågan. Ordet mutism härstammar från det latinska ordet, som betyder tyst. Mutism har heller ingenting med dövhetsperspektiv att göra. 

Idag har vi runt 1,1-1,5 miljoner personer med olika former av dövhet, vuxendövhet, och hörselskada i Sverige. Fortfarande finns det döva och hörselskadade barn i Sverige och även i andra länder som inte självklart får tillgång till visuell kommunikation på grund av hörsel- och sjukvården och samhällets attityd och okunskap.