Julbelysningen väckte falska förhoppningar

Julbelysningen borde aldrig sättas upp tidigare än veckan före första advent, anser insändarskribenten.

Julbelysningen borde aldrig sättas upp tidigare än veckan före första advent, anser insändarskribenten.

Foto: Maria Hedenlund/Arkiv

Insändare2019-11-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så skönt att Enköpings kommun äntligen har förstått att Julen ska inte tjatas ut flera månader i förväg. Så skönt att vi först får se julbelysningen veckan före första advent, den optimala veckan för upphängning, och dessutom med snyggare design. Så hade jag tänkt säga men så visade allt vara en falsk förhoppning. 

Få tillfällen har jag blivit mer besviken än när jag läste i EP den 27 november och fick se att anledningen till att vi fick vänta till den rätta veckan med att se julbelysning var bara att leveransen försenad. Den rätta tiden för girlanger över gatorna är mellan sista veckan av november och mitten av januari, dagarna runt tjugondag Knut. Och kom nu inte med något sånt som ”alla andra städer börjar ju tidigare”. Våga föregå med gott exempel. 

Julen ska inte vara en sport om vem som kan tjata ut den tidigast och sedan dra på den längst. Gör det till en sport att avstå tjuvstarter så länge som möjligt istället. Annars kommer ju man redan innan december bli så trött på julen att man bara längtar efter att den ska ta slut. Det är också tråkigt att kommunen tänker behålla belysningen uppe hela senare vintern och redan beställt en Alla hjärtans dag-kompletering. 

Julbelysning framåt februari-mars ger nära på miserabla vibbar, som om man inte orkar ta undan den. Förresten så sa tidningen fel. Belysningen brukar inte alls sättas upp i mitten av november. Flera gånger har den suttit uppe sen oktober. Jag har själv ett bevisande Instagraminlägg från den 18 oktober 2018. 

Slutligen gillar jag inte att julbelysningen bytt namn till ”vinterbelysning”. Det är som att erkänna att man låter den hänga uppe för länge och ändå inte tänker göra något åt det. Om det är så viktigt att ha saker som hänger i linorna, varför inte ha linhängd vanlig gatubelysningen, som i många andra städer har? Det finns till och med. estetiskt tilltalande LED-armaturer med bra ljusspridning. Det skulle kunna passa på de centrala delarna av till exempel Kungsgatan och Torggatan, så är problemet med tomma linor löst så kan man döpa tillbaka vår snygga vinterbelysning till julbelysning och begränsa dess säsong till mellan slutet av november och mitten av januari. Girlanger är snygga men förlorar stämningsfullheten om de hänger upp merparten av vinterhalvåret. Blir inte julen mer spännande om man får vänta på den?