Insändare Enligt mina egna beräkningar bor vi i Enköping i ett nordiskt klimat där årstiderna varierar med vår sommar höst och vinter.Men ändå så slås folk av häpnad varje år när det börjar att dala ned snö.

Detta innebär som vanligt att folk får hybris och förbannar detta vita som trillar ner och folk ondgör sig på alla tänkbara sätt i media och då menar jag både tv och tidningar, inklusive Enköpingsposten, och ondgör sig över snövallar mm.

I min värld kan man inte vara på alla ställen samtidigt när man är ute i den så kallade snösvängen, det är snudd på omöjligt att alla vallar och hinder i form av snö går att röja undan på en och samma gång.

Är det problem vid till exempel S:t Iliansskolan kan ju en lösning vara att skolan köper in ett antal skyfflar och sätter eleverna i ett fysiskt arbete så kan dessa skotta undan tillfälliga vallar för att hjälpa sina skolkamrater över vägen på ett tryggt och säkert sätt. Alternativt så kan man återinföra det som förr hette skolpolis och som dirigerade över eleverna på ett relativt säkert sätt på våra vägar vid skolorna.

Jag slås också även av folks orutiner gällande vinterdäck och vinterväglag . Hur svårt kan det vara att framföra ett fordon på ett tryggt och för vinterväglagets säkert sätt? Där har jag ett litet tips: sänk hastigheten och var mera uppmärksam på andra i trafiken och lägg på vinterdäcken i tid.

Det mesta verkar tyda på en stor orutin bland förare ute efter våra vägar! Har de aldrig kört i snö och modd och is tidigare så bör dessa förare kanske låta bilen stå och åka kollektivt i stället.

I Norrland klarar folk av både snö storm och isande kyla och dit är det ca 40 mil så åk gärna dit och se och lär av dessa förare när de är ute på vägarna.

Här i Mälardalen så räcker det med fem centimeter snöfall för att infrastrukturen skall bryta ihop och falla samman.Vi lever i detta klimat och har så gjort sedan urminnes tider och ändå lika fullt och fast så chansar folk med sena däcksbyten eller har undermåliga däck som har gjort sitt i vinterväglag.

Men för att återgå till det där med snö och plogvallar som är för höga och svåra att komma över så ser jag att det är ett problem som helt klart går att lösa. Kommunen kan ju ställa ut skyfflar vid de mest trafikerade övergång ställena. Då kan lokalinnevånarna hjälpa till att skotta i stället för att konstant gnälla över hur dåligt snöröjningen utförs.

Om vi är 40 000 snöröjare i Enköping skulle vi ha snöfritt i varje hörn och gatukorsning och varje liten vrå. Men nu är det inte så och då får man antingen vänta på att snöröjningen kommer eller helt enkelt ta en annan väg där det redan är skottat, oavsett om det innebär en omväg.

Vintern kommer även i framtiden att slå sitt sina kalla klor i Enköping och Sverige med mängder av snöfall. Så är det bara.