Insändare I en artikel i EP den 3 juni beskrivs vardagen för en person som har så låg pension att hon går back 1000 kronor varje månad. Om man har en samlad inkomst på maximalt 12100 kronor anses man tillhöra gruppen fattigpensionär. 230 000 pensionärer, främst kvinnor, har så lite att leva av. Detta tycker vi inom PRO Norra Trögd är oacceptabelt.

Med en pension på 25 000 kr betalade man för några år sedan 1000 kr mer i skatt än en person med samma summa i lön. PRO och andra pensionärsorganisationer arbetade för att få bort denna orättvisa och skillnaderna har minskat. Orsaken till skillnaden var jobbskatteavdragen. Nu har vi fått ett nytt jobbskatteavdrag! PRO kommer att driva på för att den extra skatten för pensionärer helt försvinner.

Medan pensioner höjs med hundralappar, höjs löner med tusenlappar. Klyftorna i samhället ökar och många pensionärer tillhör dem som halkar efter. Pensionärer som arbetat ett helt yrkesliv, tvingas vända på slantarna och leva med oro för hur man ska klara sig, när de istället borde njuta av pensionärslivet. ”Om man inte ändrar på skattereglerna och grundskyddet så kommer förmodligen andelen fattigpensionärer att öka”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Pension är uppskjuten lön som tjänats in medan man yrkesarbetade. I ett välfärdssamhälle ska man kunna leva på sin pension. Det är ett mycket rimligt krav. PRO vill därför att den allmänna pensionen höjs, orättvisor när det gäller skatter tas bort och att särskilda satsningar görs för dem med låga pensioner.