På onsdagen vaknade invånarna i Mexico City till en stad som till viss del låg i ruiner. Enligt lokala medier kollapsade 44 byggnader i samband med det stora skalvet.

Fortfarande saknades två barn och en vuxen person i den raserade grundskolan Enrique Rébsamen, enligt utbildningsminister Aurelio Nuño. Men elva personer har räddats ur skolan som blev en dödsfälla för över 20 elever och minst fyra vuxna.

President Enrique Peña Nieto besökte personligen platsen på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Artikelbild

| Skalvet inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstaden Mexico City.

Misstankar har redan uppstått om att trevåningsbyggnaden kan ha varit ett fuskbygge.

Om den hade byggts på ett korrekt sätt hade den inte kollapsat. Och jag misstänker att frågor kommer att väckas om huruvida man följt de lämpliga byggreglerna eller inte, säger David Rothery, professor i geovetenskap vid The Open University i Storbritannien, till AFP.

Många räddade

Omkring 50 människor har räddats ur rasmassor bara i Mexico City, uppger myndigheterna för nyhetsbyrån AP.

Artikelbild

| Patienter vårdas efter att ha evakuerats efter jordbävningen i Mexico City.

Antalet döda steg snabbt till över 200, men president Enrique Peña Nieto varnade för att det troligtvis kommer att stiga ännu mer. Den officiella dödssiffran på onsdagseftermiddagen (svensk tid) var 225, enligt nyhetsbyrån AP.

Räddningspersonal, militär, polis och frivilliga fortsatte under natten och morgonen en desperat jakt efter överlevande och döda bland rasmassorna.

Artikelbild

| En skadad kvinna lyfts på bår från ett hus.

"De beväpnade styrkorna och federal polis kommer att fortsätta arbeta utan stopp tills varje möjlighet att hitta fler människor har uttömts", skriver inrikesminister Miguel Osorio Chong på Twitter.

"Bara skakade"

Artikelbild

| Räddningsarbete i skolan Enrique Rébsamen.

Yunuén Sariego bor i stadsdelen Coyoacan och körde bil när jordbävningen inträffade.

Det var helt hemskt. Allting bara skakade, och då var Coyoacan ändå inte ett av de ställen som drabbades värst. Jag blev omhändertagen och omkramad av en tysk turist som kom ut från Frida Kahlo-muséet, säger hon till TT.
Artikelbild

| Skadade människor förs bort efter att ha grävts fram ur rasmassorna efter skalvet.

TT: Hur går man vidare dagen efter att något sådant här har hänt?

Ingen aning, det är så tidigt på morgonen än. Men jag tror inte att många tänker gå till jobbet eller skolan i dag. Många kommer nog att försöka hjälpa till.

Flera städer drabbade

Tisdagens skalv inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstaden och på 51 kilometers djup, enligt amerikanska USGS.

Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Förutom i Mexico City finns dödsoffer i städerna Morelos och Puebla, samt delstaterna Distrito Federal, Guerrero och Oaxaca.

Svenska myndigheter uppmanar svenska medborgare i området att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta sina anhöriga. Enligt svenska UD befinner sig totalt cirka 3 000 svenskar i Mexiko. I nuläget har UD inga uppgifter om att någon av dem ska vara skadad.