Den information vi har fått hittills är inte uppmuntrande, säger myndighetschefen Abner Gómez, och uppmanar alla att stanna inne i sina hem, rapporterar BBC.

Redan tidigare under dagen hade gatorna tömts och befolkningen har barrikaderat sig inför ankomsten av "den värsta stormen det senaste århundradet".

De centrala delarna av Puerto Ricos huvudstad San Juan är vanligtvis en plats som sjuder av liv. Men de gator som normalt sett karaktäriseras av högljudd trafik, middagsgäster och shoppare stod tomma.

Artikelbild

Det ser ut som en spökstad. Vi vidtar större försiktighet efter Irma, sade 53-årige José Torres i San Juans historiska centrum i tisdags kväll, till Reuters.

Puerto Rico drabbades inte direkt av orkanen Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Kategori 5-orkan

Många restauranger och butiker spikade igen sina skyltfönster i tisdags. De 3,4 miljoner invånarna rekommenderas av myndigheterna att försöka sätta sig i säkerhet och avvakta tills orkanen passerat. Vissa delar av ön har även evakuerats.

Artikelbild

| David Cruz Marrero tittar på vågorna vid Punta Santiago-piren, Puerto Rico.

USA:s orkancenter NHC har varnat för "potentiellt katastrofala" effekter. Förödande vindar, regn och översvämningar väntas.

Maria har de senaste dygnen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Just nu är den en fyra, vilket innebär ihållande vindar på 58–69 meter per sekund, dubbelt så mycket som en "vanlig" orkan.

Trump lovar hjälp

Guvernören Ricardo Rossello beskriver Maria som "den värsta stormen det senaste århundradet", enligt nyhetsbyrån AFP.

"Vid klockan 5 hade vi tagit emot 11 229 flyktingar och 580 husdjur", skriver han på Twitter.

USA:s president Donald Trump lovar på Twitter hjälp till öns invånare:

"Puerto Rico drabbas hårt av en ny monsterorkan. Var försiktiga, våra hjärtan är med er – vi kommer med hjälp!", skriver han.

I tisdags slog Maria till mot ön Dominica, längre sydösterut i Karibien. Där är kommunikationerna fortfarande brutna, men lokala medier lägger ut bilder från en överflygning som visar på stor förödelse. Flera människor ska ha omkommit.

Marias styrka väntas långsamt avta när den lämnar Puerto Rico på torsdag morgon. Det är fortfarande osäkert om den kommer att nå USA:s kust.

Orkanen Irma, som drabbade området för bara ett par veckor sedan, lämnade efter sig omkring 40 döda i Karibien, innan den vek av mot USA-delstaten Florida där totalt 50 dödsfall rapporterats.

Enligt svenska UD befinner sig ett hundratal svenskar i den karibiska övärlden. UD har inga uppgifter om svenskar som skadats i orkanen.