De fixar 200 kontroller till skolorna

Orientering är ett obligatoriskt skolämne, och i Enköpings skolskogar hjälper OK Enen till med kontroller, banor och kartor.

Kontroll nummer 40 på Gröngarnsåsen var en av de drygt 200 fasta kontrollerna i skolskogar som Hampus Lander hade som sommarjobb att till att var fräscha och hela.

Kontroll nummer 40 på Gröngarnsåsen var en av de drygt 200 fasta kontrollerna i skolskogar som Hampus Lander hade som sommarjobb att till att var fräscha och hela.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-11-09 14:00

Med 72 fasta kontroller i Fagerskogen finns det gott om möjligheter för eleverna i Rombergaskolan att träna på orientering, något som Fredrik Lindmark, skolans idrottslärare, uppskattar:

–  Vi använder banorna i Fagerskogen ganska frekvent. Eleverna i mellanstadiet tränar på kartläsning 2-3 veckor på höst- och vårterminen. Kartorna är lätta att följa för eleverna, även om en del kan tycka att det är jobbigt i början. Men när de fått koll på hur de ska göra brukar de tycka att det är kul, säger Fredrik Lindmark.

Skolorna kan själva anpassa sina kartor till banor med olika svårighetsgrad, och i Rombergaskolan har Fredrik Lindmark valt att sätta upp kontroller på skolgården för de yngsta eleverna. 

Det är Enköpings orienteringsklubb OK Enen som gjort skolskogarnas banor och kartor, och det är också föreningens medlemmar som sköter underhållet av banorna. I somras var det Hampus Lander som fick banunderhållet som sommarjobb under tre veckor. 72 kontroller i Fagerskogen, 97 i Brännskogen och ett drygt 30-tal på Gröngarnsåsen skulle kontrolleras så de satt där de ska, var rena och hela.

– Det var inte värmen som var värst, det var myggen. Myggmedel, såpvatten att tvätta skärmar med, tuschpenna att fylla i siffror och några extraskärmar och stämpelklämmor så jag kunde byta de som var trasiga fanns med i packningen, berättar Hampus Lander på väg upp på Gröngarnsåsen för att visa en av kontrollerna han kollade i somras.

Kontroll 40 sitter där den ska invid stenen som är identitetsmarkeringen på kartan. Att kartorna stämmer, eventuellt nya kontroller förs in, får rätt nummer och beskrivning var den andra delen av Hampus Landers sommarjobb, inomhus och myggfritt.

Kenta Hällbom är sedan många år aktiv i OK Enen, och han var klubbens ungdomsledare 2004 när kartorna och de fasta kontroller introducerades.

– Då fick vi projektbidrag från Riksidrottsförbundet och delade ut kartor gratis till skolorna. Nu tar vi betalt för dem för att täcka våra kostnader för kartor och skärmar, säger Kenta Hällbom.

Ungdomsledare i OK Enen nu är Patrik Lander som berättar att klubben sökt nya bidrag från Riksidrottsförbundet, avsikten är att göra kartor och fasta kontroller även i kransortsskolornas närskogar:

– I Grillby har vi en ny karta, men det saknas i övriga kransorter. Det är första steget till fasta kontroller att användas i undervisningen i skolorna där, säger Patrik Lander.

Fredrik Lindmark, idrottslärare Rombergaskolan, uppskattar kartorna över Fagerskogens banor som kommer väl till pass i undervisningen.
Fredrik Lindmark, idrottslärare Rombergaskolan, uppskattar kartorna över Fagerskogens banor som kommer väl till pass i undervisningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!