Man får gå riktigt nära för att förvissa sig om att det faktiskt inte är målningar man ser. Först då förstår man att det är textil konst, Art Quilt (konst quilt), en konstart som engagerar många i landet. – Minst 200, säger de. Det är i alla fall så många som ingår i en Art Quilt-grupp på facebook.

Trion har i många år på olika sätt arbetat med quilt-metoden, det vill säga, två lager tyg och ett lager vadd. Deras intresse för quiltning är ständigt brinnande och de går kontinuerligt på mängder av kurser.

– Ett trettital har vi gått, kanske fler, säger de.

Artikelbild

Oljemålning? Nej, Art Quilt, det vill säga textil quiltkonst. Här en detalj av Margareta Thelanders vackra trädgårdsvy.

Under det senaste året har de gått på kurs för textilkonstnären Yvonne Kervinen i Östhammar och lärt sig ännu mer om quiltnings-metoder och teknik. Det har handlat om att måla, trycka och färga. Resultaten är både spännande och intressanta.

Elisabeth Hagman visar bland annat en tavla, där hon använt sig av solfärgning. Det innebär att hon först målat och färgat tyget och sedan lagt på blad (från ett träd i det här fallet). Tyget har sedan fått ligga i solen. När hon tagit bort bladen har det skapats ytterligare en målerisk effekt. Därefter har hon quiltat motivet (bladen) som på så vis framträder tydligare. Dessutom har hon lagt på en applikation, en fågel, ett motiv hon gillar, fågelskådare som hon är.

Ett av Margareta Thelanders bidrag är bland annat en stor ”målning” som även den har en intressant tillkomsthistoria. Hon har använt sig av ett foto, som hon förstorat upp i datorn till ”posterformat". Sedan har hon tryckt fram fotot på sexton tygförsedda pappersark i A4-format. Därefter har Margareta sytt ihop de 16 tygsidorna och quiltat detaljer i bilden vilket ger ett tredimensionellt intryck. Resultatet är förbluffande vackert.

Gunilla Blomster visar flera exempel på den blandteknik de lärt sig i Östhammar. Hon har målat, schablontryckt och färgat tyget på ett intresseväckande sätt och emellanåt blandat in glänsande vackra tyger i applikationerna, som ger extra effekt.

Artikelbild

Motiv. Ett quiltat verk med så kallad solfärgning. Den applicerade fågeln är ett vanligt motiv i fågelskådaren Elisabeth Hagmans bilder.

De tre har träffats som grupp det senaste året och inspireras av varandra. De fortsätter att skaffa sig nya intryck. Margareta Thelander flyger i november till Kalifornien till en kurs hos den kända Art-Quiltaren Sue Berner, medan Elisabeth Hagman och Gunilla Blomster åker med en hel busslast till Alsace i Tyskland på European patchwork Meeting, där de skall frossa i tyger och idéer.

Utställningen Art Quilt – Tyg, färg och foto pågår lördag-söndag till den 24 september i Alsta trädgårdars prunkande galleri, där pelargoners färgprakt utmanas av tre quiltares färgstarka konstverk.