Nästa sommarlov kan vara det sista

Vilka barn åker och badar i mars, undrar signaturen The Mansplainer.

Vilka barn åker och badar i mars, undrar signaturen The Mansplainer.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-12-02 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej då sommarlovet. Grundskolans verksamhetschef Anders Härdevik vill slopa skolornas sommarlov och ersätta det med ett tre-terminssystem. Jag har ännu inte träffat en enda lärare, elev eller förälder som tycker att det är en bra idé. Antagligen för att det är dumt, ogenomtänkt och en förändring för förändringens skull. 

För föräldrar som inte känner till Enköpings nya terminssystem: Nuvarande sommarlov infaller under årets varma och ljusa sommar. Det kortas nu rejält för ett långt höstlov i mörka blöta oktober ett lika långt lov i kalla mörka mars. Jag tror inte att grundskolechefen kommer se en enda unge som cyklar ut till Bredsand i mars för att bada, eller ses vid en bollplan för att spela fotboll. 

De föräldrar som inte kan, vill, eller har råd att ta ledigt för att vara med sina barn på de nya oktober och mars-loven är det fritids som gäller. För föräldrar gäller så klart även att ha tumme med chefen på jobbet för att pricka semesterveckorna så de infaller på barnens korta nya korta fem veckors sommarlov. Det finns inga andra grundskolor i Sverige som velat testa detta. Enköping är en frivillig försökskanin med elever, lärare och skattebetalande föräldrar som utan att ha tillfrågats snällt får anpassa sig för visionen.

Verksamhetschef Anders Härdevik har i intervju sagt att man ”diskuterat denna förändring i ett par år” och att ”reaktionerna hittills har varit övervägande positiva”. Sommarlovet är ”otidsenligt” och att ett långt sommarlov ”inte främjar inlärningen”. Det enda otidsenliga med detta förslag är skolchefer som beter sig som pampar. I tidningen Skolledaren (7 nov) lovar en företrädare för kommunen att tre-terminsystemet börjar i augusti nästa år. Så passa på och njut av kommande. Det kan vara det sista.